Реге музиката беше добавена към списъка на международни културни съкровища, за които ООН смята, че си заслужава да бъдат опазвани и популяризирани, съобщава "Би Би Си". Музикалният стил, който води началото си от 60-те години в Ямайка, и е свързан с имена като Боб Марли, Пийт Тош, Toots и The Maytals, беше добавен към списъка като "нематериална културна ценност".

Според ЮНЕСКО реге музиката е "социо-политическа, чувствена и духовна", а говорителят на Ямайка добави, че регето е достигнало до всяко кътче на света.

Регето произлиза от музикалните стилове ска и рокстеди. То бързо добива популярност в САЩ, но същинският му разцвет е в Обединеното кралство, което след края на Втората световна война става дом на много имигранти от Ямайка. Голяма роля за разпространението на стила оказва лейбълът Trojan Records, който тази година празнува 50-годишнината си и който представя пред света изпълнители като Desmond Dekker и Jimmy Cliff.

Ямайка предложи кандидатурата на реге музиката за списъка за тази година на срещата на ООН на остров Мавриций.

Списъкът води началото си от конвенцията на ООН за опазване на нематериалното културно наследство от 2003г., а съставянето му започна през 2008г. Неговите цели са да осигурява уважение спрямо общности, групи и индивиди, въвлечени в дейностите, включени в списъка, да повиши осъзнатостта и да поощрява разбирането на тези дейности на национално и международно равнище.

При обявяването на решението ЮНЕСКО изтъкна, че реге музиката е допринесла за международния дискурс на теми като несправедливостта, съпротивата и любовта. "Основната социална функция на музиката - като комуникационно средство за социални коментари, пречистваща практика и способ за възхвала на Бог - не се е променила и музиката продължава да служи като глас за всички", допълват от организацията. 

Дневник