Клубният шампион на Южна Америка ще бъде определен в Мадрид. Испанският спортен всекидневник "Ас" и аржентинският "Насион" твърдят, че изненадващо домакин на втория финален мач за Копа Либертадорес между "Ривър плейт" и "Бока хуниорс" ще е "Сантяго Бернабеу".

Двубоят ще се играе на 9 декември от 21.30 часа българско време.

В първата среща на "Бомбонера" завърши без победител, като приключи при 2:2. Реваншът на "Монументал" трябваше да е на 24 ноември, но беше отложен заради атака от фенове на "милионерите" срещу автобуса на "Бока".

Последваха напрегнати дни и срещи в парагвайската столица Асунсион, където е седалището на континенталната конфедерация. В началото беше обявено, че отложеният мач няма да се играе в Аржентина. Като варианти бяха посочени Асунсион, Маями и Доха. Катарската столица изглеждаше фаворит заради финансовите условия.

Идеята за "Сантяго Бернабеу" е дошла в последните часове. От испанската Ла Лига са потвърдили пред аржентинския "Оле", че са дали съгласие за провеждането на мача в Мадрид.

Първоначално от "Бока" твърдяха, че "Ривър" трябва да бъде наказан и купата да им се връчи. Те твърдяха, че няма да играят в мача, ако бъде насрочена дата и не бъдат обявени за шампиони. Според "Оле" синьо-жълтите са променили мнението си и ще играят, ако това е крайното решение.

До момента двата големи съперника от Буенос Айрес са играли пет пъти извън Аржентина, като всичките са били приятелски мачове.

Първите три са в уругвайската столица Монтевидео, а "Бока" печели с 5:2 (29 декември 1955 г.) и 2:0 (1 февруари 1984 г.), но пада с 0:2 (27 февруари 1978 г.). На 15 юни 2002 г. "милионерите" печелят с 2:1 в Маями, а преди четири години двата състава правят 1:1 в Мексико.

Преди ден "Ривър плейт" отпадна в полуфиналите за Купата на Аржентина. Така се изпари вероятността за евентуален мач с "Бока хуниорс" за Суперкупата на Аржентина (това щеше да е факт при триумф на "милионерите" с купата).

Днвеник