Омбудсманът Мая Манолова разпрати до медиите снимки от килиите на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова. На тях се вижда какви са условията в помещенията, където двете са вече седми месец.

Иванчева и Петрова са подсъдими за получаване на подкуп в особено големи размери. Те са под стража от момента на задържането им на 17 април т.г. На 18 октомври първоинстанционният спецсъд със съдия Иво Хинов промени мярката за неотклонение в домашен арест, с отлагане една седмица, за да бъде разпитан и последният свидетел служител на район "Младост", но апелативният спецсъд отмени определението и остави жените в ареста. На 16 ноември първоинстанционният съд отново промени мярката в домашен арест, този път безусловно и без отлагане, но апелативният съд светкавично спря изпълнението. Предстои произнасяне по същество на апелативния спецсъд.

От самото начало на процеса двете многократно се оплакаха от условията в ареста на ул. "Майор Векилски" в София. В писмо до правосъдния министър Цецка Цачева тя обясниха, че прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни, че в нарушение на закона стотици неосъдени лица са държани постоянно заключени. Посочват, че сградата не се поддържа и по разпадащата й се фасада растат дървета, а от неизправни кранчета и от канализацията има непрекъснати течове.

ванчева и Петрова подадоха жалба и до омбудсмана. Това предизвика проверка на екип на Националния превантивен механизъм (НПМ), който наблюдава местата за лишаване от свобода и всяка година пише доклад за тях. Инспекцията е била извършена на 27 ноември. Именно от тогава са и снимките, които Манолова разпространи. От тях обаче не се разбира коя точно е килията на Иванчева и коя на Петрова, но се потвърждават основанията на двете да се оплачат за условията в килията.

"Екипът на НПМ констатира, че има навременна реакция и е извършен ремонт на спалното помещение, но за съжаление същият е некачествен, тъй като се забелязват петна от течове и мухъл по тавана и стените, както и повишена влажност на въздуха в помещението", пише в писмото на Манолова до Цачева, в което са отправени и няколко препоръки.ванчева и Петрова подадоха жалба и до омбудсмана. Това предизвика проверка на екип на Националния превантивен механизъм (НПМ), който наблюдава местата за лишаване от свобода и всяка година пише доклад за тях. Инспекцията е била извършена на 27 ноември. Именно от тогава са и снимките, които Манолова разпространи. От тях обаче не се разбира коя точно е килията на Иванчева и коя на Петрова, но се потвърждават основанията на двете да се оплачат за условията в килията.

"Екипът на НПМ констатира, че има навременна реакция и е извършен ремонт на спалното помещение, но за съжаление същият е некачествен, тъй като се забелязват петна от течове и мухъл по тавана и стените, както и повишена влажност на въздуха в помещението", пише в писмото на Манолова до Цачева, в което са отправени и няколко препоръки.

Установено е, че дневната светлина не отговаря на изискуемия минимум заради малкия размер на прозореца в килията. Преградните стени, отделящи тоалетната от спалното помещение, пък били изградени наполовина, въпреки че трябва да са до тавана.

Проверката е показала още, че аспирацията в килията работи, но поради броя на настанените арестанти (установени са 4 легла в помещението - бел. ред.) и предвид наличието на централно отопление достъпът до свеж въздух е недостатъчен.

"Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната, да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв.м препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения", пише Манолова до Цачева.

Малко по-късно министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че свиква на 4 декември съвещание във връзка с условията в арестите, на което са кани ръководствата на прокуратурата, МВР, главна дирекция "Изпълнение на наказанията", областна служба "Изпълнение на наказанията" - София, както и самата Мая Манолова.

Дневник