Ще бъде поискан отвод на прокурорите по делото "Иванчева", а на по-късен етап тя ще може да съди държавата в Страсбург. Това коментира адвокатът й Марин Марковски в ефира на Би Ти Ви.

"Ще искаме отвод на прокурорите по делото, каза още Марковски по повод призивите на прокуратурата Апелативният спецсъд да саботира проверката на ВКС за начина, по който Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха първо пуснати от ареста, а часове по-късно върнати зад решетките.

Вчера стана известно, че кoмиcия нa Върховния касационен съд (ВКС) започва пpoвepĸa нa Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн cъд (ACHC) пo пoвoд нa пyблиĸaции в мeдиитe, cвъpзaни c paзглeждaнeтo нa иcĸaниятa зa пpoмянa нa мepĸитe зa нeoтĸлoнeниe нa двете. Те са подсъдими за получаване на подкуп в особено големи размери. Със заповед на председателя на ВКС Лозан Панов е назначена комисия, която да извърши проверката и да излезе с доклад.

Малко по-късно имаше съобщение на Специализираната прокуратура, в което прокурори препоръчаха на съдии да не предоставят материали по дело на проверяващи от по-висша съдебна инстанция, за да останат безпристрастни. Това се разбира от съобщение на Специализираната прокуратура.

Омбудсманът Мая Манолова иницира проверка в килията, в която се намират двете с Биляна Петрова. В хода на проверката стана известно, че условията са унизителни. "Това е част от ужаса, който тази жена претърпя и продължава да търпи, става въпрос за измъчване и обида". Десислава Иванчева е на границата на психологическата смърт", заяви адвокатът. Марин Марковски. До думите му всички експертизи казват, че тя не може да остане повече в ареста. Според него Иванчева трябва да съди държавата.

Дневник