Европа става все по-предпочитана туристическа дестинация за южноамериканците, отчита Евростат. За последните 10 години туристите от Централна и Южна Америка са се увеличили двойно. За 2017 г. най-предпочитаните дестинации са Италия и Испания, следвани от Франция и Великобритания.

През изминалата година южноамериканците, посетили страна от Европейския съюз, са прекарали общо 30 млн. нощувки. Почти половината от пренощуванията са осъществени от бразилци.

От данните на Евростат за 2016 г. се вижда, че България е сред най-рядко посещаваните страни в ЕС от южноамериканците. Едва 0.5% от тях са нощували в България, като само Кипър с по-лоши показатели - 0.2 на сто.

САЩ и Азия са предпочитаните дестинации за европейците

Въпреки че 94% от пътуванията на европейците са в други страни от континента, общо 19.4 млн. екскурзианти са посетили САЩ. Азия също е сред предпочитаните дестинации със 17 млн. пътувания.

Египет, Мароко, Тайланд, ОАЕ, Индия и Китай са едни от най-посещаваните страни от европейци. 6.7 млн. души от Стария континент са избрали за екскурзия държава от Централна или Южна Америка. Куба, Мексико, Бразилия и Доминиканската република са най-предпочитаните дестинации в региона.

Близо една трета от европейските туристи в Южна Америка са германци. Британците, французите и испанците също често пътуват дотам.

Дневник