Граничната служба на Украйна забрани влизането на граждани на Русия на територията на страната, съобщиха ТАСС и "РБК Украйна".

Става въпрос за граждани от мъжки пол на възраст между 16 и 60 г. "На ГКПП са въведени засилени мерки за контрол. Към днешна дата е ограничено влизането на чужденци, на първо място граждани на Руската федерация", заяви Цигикал на съвещание при президента на Украйна Петро Порошенко.

Ще се усили контролът на пропускателните пунктове. Ще се допускат само руснаци, които влизат в страната за погребения или с каквато и да било хуманитарна цел.

Според заместник-директора на службата Андрей Демченко мярката ще е в сила до 26 декември, когато свършва срокът на военното положение в страната, предава "Хромадске". Този режим бе гласуван от парламента в началото на седмицата, след като три украински плавателни съда бяха нападнати, а екипажът им - задържан (с няколко ранени) от руски гранични сили в Керченския проток.

Целта

Според Порошенко тези мерки ще попречат на Русия да създаде частна армия в Украйна.

Вчера Порошенко написа в "Туитър", че на територията на регионите, засегнати от военно положение, ще има ограничения за руски граждани. Десетте региона са по границите на Украйна с Русия, Беларус и Молдова.

По данни на РБК вчера украинските гранични сили са отказали да пуснат над 70 руски граждани.

dnevnik.bg