Разширява се интегрираната система за наблюдение по българо-турската граница чрез изграждане на сензорни линии в още 59 км от границата. Това информира министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на парламентарния контрол.

"За повишаването на сигурността на граничното наблюдение по границата с Турция е изградена и силно се използва интегрирана система за наблюдение. Тя е изградена в две фази, а в момента се изгражда и трета", каза той.

Първата фаза е разположена между пунктовете "Капитан Андреево" и "Лесово" и е въведена през 2013 г. с пари от фонд "Вътрешна сигурност". Втората фаза се намира между "Лесово" и устието на река Резовска.

"В районите, които са непокрити от системата за охрана, се използват мобилни системи за наблюдение чрез полети с хеликоптери, които са оборудвани със системи за наблюдение, извършват се и гранично-полицейски наряди, осигурени със преносими системи за наблюдение. Активно съдействие за наблюдение на границата оказва и "Фронтекс", каза министърът на вътрешните работи.

dnevnik.bg