След неколкочасова дискусия Народното събрание одобри актуализираната Енергийна стратегия на България до 2020 г., която включва изграждането на газовия хъб "Балкан", на междусистемни газови връзки със съседни страни, разширяване на газовата мрежа в страната и развитие на конкурентен пазар на природен газ.

За промените гласуваха 162 народни представители, 10 се въздържаха, между които 1 от ГЕРБ и 9 от партията на Валери Симеонов НФСБ, а нито един не се обяви против, съобщи БНР. До края на 2018 г. "Бургартрансгаз" трябва да предприеме всички необходими действия за разширяване на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница, е записано в обновения документ. До края на годината държавната компания трябва да започне създаването на газова борса и да учреди дъщерно дружество за газовия хъб "Балкан". В същия срок компанията трябва да предприеме стъпки за придобиването на 20% от акциите в дружеството, изграждащо терминал за втечнен природен газ в гръцкото пристанище Александруполис. Друга задача пред "Булгартрангаз" е да предприеме действия за преструктуриране на действащия дългосрочен договор с "Газпром експорт", е записано в документа.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който доскоро беше вицепремиер в правителството, изненадващо заяви, че няма да подкрепи документа докато не бъде убеден, че България ще печели от нейното реализиране. Той изрази скептицизъм към проекта за отклонение на "Турски поток" през България към Западна Европа заради неяснотите около транзитираните количества. "Достатъчно години, може би вече десетилетия се слуша за полезни проекти, които се оказват полезни за друга държава.

Така беше с онзи безумен проект Бургас – Александруполис. Слава Богу ,че не се реализира. Така беше с "Южен поток", заяви Симеонов, цитиран от "Фокус" и добави, че същото важи и за АЕЦ "Белене". "Още плащаме старите сметки на едни проекти, които не са били полезни за България от гледна точка на това, че не са били обвързани с приходи за страната ни", добави той.

Колегата му от коалицията "Обединени патриоти" и депутат от "Атака" Павел Шопов призова: "Нека бъдем българофили и всички от тази зала да гласуваме еднозначно за промените в Енергийната стратегия. Хайде да се грижим и да обслужим нашия български национален интерес", призова той, цитиран от "Фокус".

Председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев обърна внимание, че днес не се взима решение в кой поток ще се включваме, а за промяна на енергийната стратегия. Той подчерта, че е важно да се запишат такива мерки, които ще доведат до понижение на крайните потребителски цени и добави, че проектът за акционерно участие на България в проекта за терминал за втечнен газ в Александруполис е именно такава мярка. "Важното в случая, че достъпът на българските потребители до втечнения газ на целия свят ще сложи таван на цената на газа в България", каза той, цитиран от "Фокус" и добави, че в същата посока ще действа и бъдещата газова борса.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай призова България да направи всичко възможно, за да си осигури газ от газопровода "Турски поток". "Това е последното купе на последния вагон, на последния влак, който ни дава възможност по някакъв начин да се наредим да си доставим газ за България. На кой, как и по какъв начин му изнася е отделен въпрос. Трябва да направим всичко възможно, щом Костов затвори "Син поток", щом премиерът затвори "Южен поток", щом г-н Николов казва, че руските ни партньори ни имат доверие, поне да ни доставят газ през "Турски поток", заяви депутатът от ДПС, цитиран от "Фокус". Той попита кога стратегията ще бъде променена с вписването на проекта за АЕЦ "Белене", спрян от предишното правителство "Борисов".

Жельо Бойчев от БСП акцентира върху мудността при изграждането на газови връзки към съседните държави. "До момента всичко, което се построи като газова инфраструктура, ни заобиколи", подчерта той. Таско Ерменков, цитиран от БНР, подчерта, че БСП ще подкрепи проекта с ясното съзнание, че това е последен шанс за страната:
"Ако не приемат тези промени, ако не започнем действия по продължаване на втората тръба и така наречения "Турски поток" да мине през България, от газоразпределителен възел в Европа, ще се превърнем в един газов апандисит със своето минимално вътрешно потребление на газ".

dnevnik.bg