Китай за пръв път екстрадира заподозрян за корупция от държава членка на Европейския съюз, съобщиха "Ройтерс" и китайското издание "Пийпълс дейли".

Антикорупционната кампания, започната от Пекин, стана важен стълб в усилията на президента Си Цзинпин да върне в страната бегълци, заподозрени в икономически престъпления и измами.

Съдействието на западни страни обаче винаги е било проблем и затова операциите досега не са се увенчавали с особен успех. Повечето европейски страни, както и Съединените щати, Канада и Австралия (където са повечето от ключовите заподозрени от китайските власти), смятат, че на правосъдната система в азиатската държава липсва нужната прозрачност, пише "Ройтерс".

В кратко изявление органът за борба с измамите в Китай обяви, че Яо Цзинци е бил екстрадиран с помощта на България. "Това е първият път, когато успешно екстрадираме бюрократ, заподозрян в престъпления, свързани с длъжността му, от страна членка на ЕС," обяснява институцията.

Кой е Яо Цзинци

Заподозреният, предаден на Китай, е служител на администрацията на провинция Джъдзян. Той бяга от Китай още през декември 2005 г., заподозрян, че е взел подкупи, обяснява комисията.

Китайски издания го описват като бивш заместник-управител на област Синчан, в източната част на провинцията.

Според агенция "Синхуа" роденият през 1956 г. Синчан е заподозрян, че е приемал "огромни суми пари и имущество" многократно, възползвайки се от положението си.

В системата на Интерпол Яо се издирва от 3 октомври, задържан е 2 седмици по-късно - на 17 октомври - от полицията в България, а в понеделник съд в София е одобрил екстрадицията му в Китай. Не е възможно да се установи дали Яо е получил правото на адвокат в страната, нито е бил установен контакт с членове на семейството му, пише "Ройтерс".

Китайското правителство твърди, че много други заподозрени са се предавали на властите по собствено желание, връщайки се в страната. Активисти същевременно смятат, че Пекин в някои случаи е постигал това чрез натиск върху семействата.

dnevnik.bg