Руският концерн "Газпром" обяви, че планира да участва в процедурата за резервиране на мощности по проекта за разширяване на националната газотранспортна мрежа на България от българско-турската до българско-сръбската граница, изпълняван от компанията "Булгартрансгаз", предава БТА.

Енергийният гигант публикува в "Туитър" съобщение малко след като парламентът одобри обновената енергийна стратегия на България. Актуализираната ѝ версия до 2020 г. включва изграждането на газовия хъб "Балкан", на междусистемни газови връзки със съседни страни, разширяване на газовата мрежа в страната и развитие на конкурентен пазар на природен газ. Според нея до края на годината държавната компания трябва да започне създаването на газова борса и да учреди дъщерно дружество за газовия хъб "Балкан".

"Бургартрансгаз" трябва да предприеме всички необходими действия за разширяване на газопреносната инфраструктура от българско-турската граница до българско-сръбската граница, е записано в обновения документ.

Съобщението на "Газпром" идва на фона на публикация във в. "Комерсант", според която втората тръба на газопровода "Турски поток" ще мине през България. Проектът не се споменава от руския оператор, но възможността за маршрут през България е била споменавана и оценявана и от представители на правителството. Морският участък на проекта бе открит преди няколко седмици, а в церемонията се включиха дистанционно президентите на Турция и Русия.

Обвързващи оферти

"Газпром" обясни в съобщението, че следи внимателно развитието на проекта по разширяване на националната газотранспортна мрежа на България, изпълняван от компания "Булгартрансгаз" в участъка от българско-турската до българско-сръбската граница. "Газпром" е заинтересована от изпълнението на този проект и очаква обявяването на фаза 3 на процедурата Open Season. Към момента "Газпром" планира да участва в процедурата по резервиране на мощности, но решението ще бъде взето предвид условията за резервиране, които ще станат известни при обявяването на началото на фаза 3 от процедурата, уточнява компанията.

Изпълнението на проекта за разширяване на газотранспортната мрежа на "Булгартрансгаз" в участъка от българско-турската до българско-сръбската граница, ако той бъде осъществен, ще допринесе за засилване на сигурността на доставките в България, региона и Европейския съюз, като ще създаде за ЕС и нови маршрути за газови доставки, посочва "Газпром".

Така наречената фаза 3 на процедурата Open Season се състои в подаване на обвързващи оферти за запазване на мощности. Ако процедурата приключи успешно (т.е. икономическият потенциал се оценява като положителен), се подписват обвързващи договори за доставка.

"Втората тръба ще мине през България"

Междувременно в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова отново увери, че втората тръба на "Турски поток" ще мине през България. На брифинг в Народното събрание тя цитира съобщението на "Газпром" и каза, че проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза в началото на декември, предаде агенция "Фокус".

"Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени, за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали са налице сигурност и финансова устойчивост", каза още тя. "Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от "Южен поток". От условията, които обяви "Булгарстрансгаз" в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години", заяви Петкова.

Министърът поясни, че съществуват 151 км от тръбата, които вече се използват. Остава да бъдат построени 484 км и две компресорни станции. Тя изрази надежда всичко това да бъде изградено в срок от една година. Финансирането ще е за сметка на "Булгартрансгаз". 

Дневник