Всички задържани лица се третират еднакво, няма ВИП арестанти", каза пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева, цитирана от агенция "Фокус". "Дори се шегувахме, че следващата седмица очакваме от Франция още такива лица. Те са поставени при едни и същи условия, така че по линия задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова не мисля, че има неравнопоставеност спрямо останалите лица, които са там", коментира Цачева.

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения Банева ще бъдат екстрадирани от Франция следващата седмица. Те бяха задържани в Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

Във връзка с разпространените от омбудсмана Мая Манолова снимки на килията на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева Цачева посочи, че петното на тавана било от теч. "Защото над това помещение е затворът. И за да се извърши основен ремонт, трябва да има възможност да бъде освободена съответната килия, за да се ремонтира, но всичко е пренаселено – до това опират нещата. Средства имаме, но сградата е пренаселена", каза Цачева.

По думите й усилията на министерството са насочени и към подобряване на условията в затворите. "Защото моя грижа е да се погрижа не само за физическото, но и за психическото здраве на арестантите", каза още правосъдният министър.

Вчера тя обяви, че свиква на 4 декември съвещание във връзка с условията в арестите, на което кани ръководствата на прокуратурата, МВР, Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", Областна служба "Изпълнение на наказанията" - София, както и самата Мая Манолова.

Дневник