Инспектори от направление „Чистота“ в общинската администрация започнаха проверки за непочистени ледени висулки, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

При първоначалните огледи инспекторите са установили, че на много места от покривите на жилищни, търговски и обществени сгради в Шумен са надвиснали опасни ледени висулки. Проверяващите са отправили предупреждения към ръководителите на учреждения, собствениците на обекти и управителите на етажната собственост, висулките да бъдат премахнати. От пресцентъра на общината предупреждават, че при неизпълнение на препоръките на контролните органи през следващите дни ще бъдат съставяни актове, въз основа на които ще бъдат издавани и наказателни постановления.

Санкцията за нарушителите е от 100 до 1000 лева, както е записано в текстовете на Наредба1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Шумен. От общината припомнят още, че задължение на гражданите и собствениците на търговски обекти е да организират сами почистването на снега и леда от тротоарите пред техните сгради, входовете на жилищните блокове, магазини и прилежащи площи.

ШУМ.БГ