Фотография, за която повече от 50 години се е смятало, че представя портрет на 13-годишния Винсент ван Гог, всъщност се оказа на неговия 15-годишен брат Тео, съобщи фондация "Винсент ван Гог" в прессъобщение на сайта си.

В четвъртък музеят на Ван Гог в Амстердам разкри резултатите от изследване на снимката, представяна в неизброимо много книги и каталози и винаги описвана като най-ранната известна снимка на Ван Гог.

Разкритието означава, че сега единствената позната негова фотография е снимка, правена когато е на 19 години.

Музеят публикува снимката на новоидентифицирания тийнейджър заедно с кадър на Тео, когато е на 32 години. Впечатляващата прилика на искрящо светлосините очи е и един от основните индикатори арт експертите да разберат, че са сгрешили брата.

Вилем ван Гог, правнукът на Тео и съветник на борда на музея, сподели, че е бил изненадан, но и че се радва, че тази мистерия е била разрешена, писа "Гардиън". По думите му е важно наследството на Винсент ван Гог да бъде предавано и съхранено, като подобни изследвания имат съществен принос за тези усилия.

Фотографията на уж 13-годишния Винсент е представена публично за първи път през 1957 г. в изложба, организирана от един от големите изследователи на Ван Гог, белгиеца Марк Едо Тралбо.

Снимката е използвана в целия свят. "Въпросът дали е възможно да бъде някой друг никога не се е появявал", казва Тейо Меедендорп, главен изследовател в музея "Ван Гог". "Никога не е имало някаква основателна причина за съмнение точно защото момчето на снимката има прилики с портрета на 19-годишния Винсент", допълва той.

Съмнения за идентичността на момчето от снимката възникват за първи път през 2014 г., когато в холандско телевизионно предаване двете негови снимки са използвани заедно като база за сравнение с трета фотография като демонстрация на експериментална технология. Тогава е изказано мнение, че е възможно 13-годишното момче и 19-годишният младеж да са двама различни, а впоследствие музеят на Ван Гог решава да направи проучване.

dnevnik.bg