Съюзът на съдиите в България настоява съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да обясни мотивите, по които е пренебрегнала номинацията за председател на Софийския градски съд (СГС) от работещите в него съдии.

Съдийската колегия на ВСС избра за председател на СГС Алексей Трифонов, а не подкрепения от мнозинството съдии Евгени Георгиев, който вече обяви, че ще оспори по съдебен ред избора. Междувременно се разбра, че по искане на 58 съдии в СГС е свикано общо събрание по темата.

Решението на съдийската колегия (...) може да се схване като акт на реставрация и да остави впечатление, че редови съдия, подкрепен само от колегите си, без политическа подкрепа или без непотистка обвързаност с членове на колегията, няма шанс да бъде избран за председател на съд, пише Съюзът на съдиите.

Според становището решението на съдийската колегия на ВСС от 27.11.2018 г. "не способства за единение на съдиите в интерес на правораздаването, не решава нито един съществуващ проблем, затова пък създаде нов", а именно липсата на прозрачност за мотивите и начина на взимане на решение за избора. "Подценяването без ясна и разумна причина на усилията и резултатите от съдийското самоуправление, изведено в Закона за съдебната власт като първостепенен по важност принцип за реформиране на администрирането на съдилищата, (...) има сериозни вредни последици за правовата държава", се казва в позицията.

В документа се напомня, че този наложил се стил на вземане на решения от ВСС и в предишни негови състави е отбелязан и в техническия доклад на Европейската комисия от 13.11.2018 г. по механизма за сътрудничество и проверка, в който се констатира, че "често решенията на ВСС не са ясно обосновани, тъй като...членовете му невинаги обясняват ясно мотивите, въз основа на които са гласували". В доклада изрично е подчертано, че изборът на председател на СГС е тест за способността на съдийската колегия на ВСС да провежда честни и справедливи процедури, които да се основават на обективна оценка на качествата на кандидатите и да са съобразени с волята на съдиите в съда, изразена в решенията на общото събрание, пише Съюзът на съдиите.

Според становището това "разколебава мотивацията на съдиите да поемат отговорност за административното функциониране на системата, защото им показва, че усилията и волята им могат да бъдат неглижирани с формални претексти". Освен това "демонстрира неприемливо неуважение към постигнатото в последните години в Софийския градски съд за повишаване на прозрачността на управлението на съда и за преодоляване на тежкото наследство на предходни компрометирани управленски практики". Съюзът напомня, че предишен председател на този съд беше осъден за престъпление, извършено при осъществяване на тези му правомощия, а изобличаването на пороците в неговата и на екипа му дейност, на съмненията за корупционни практики и недопустимо сближаване с изпълнителната власт е станало възможно тъкмо заради активното участие на съдиите.

dnevnik.bg