Единадесет съдии от Апелативния специализиран съд, начело с председателя му Георги Ушев, поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе - опит за оказване на влияние върху вътрешното им убеждение ли е разпоредената от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов проверка на движението на делата по промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, съобщи БНР.

Възражението на магистратите е, че проверката включва и все още неприключило дело. Става дума за определение на съдията-докладчик по корупционното дело в Община "Младост" - Иво Хинов, с което той замени "задържането под стража" с "домашен арест" на отстранената кметица Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова.

Единайсетимата съдии очакват не само съдийската колегия, а целия ВСС да се произнесе дали заповедта на Панов е проява на тенденциозно отношение към специализираните съдилища и в частност към Апелативния съд.
"Не считаме, че кампанийни медийни публикации, особено изразяващи противоположните субективни становища на заинтересуваните страни, за очаквания от тях краен резултат, е редно да са причина за каквито и да било форми за институционален натиск върху съда, защото това не обслужва нуждата на българското общество от справедливо правосъдие", пишат 11-те недоволни апелативни спецсъдии.

Вчера в писмо до Георги Ушев четирима прокурори от спецпрокуратурата предложиха на ръководения от него съд
да не предоставя материали на проверяващите, за да "се осигури безпристрастно решаване на това дело". По този казус единадесетте съдии няма да сезират ВСС, информира news.lex.bg.

Разпореждането на проверка е правомощие на председателя на ВКС, регламентирано в Закона за съдебната власт, който предвижда, че шефът на върховния съд "извършва лично или възлага на съдия от Върховния касационен съд проверки на организацията на дейността на съдиите от апелативните съдилища".

dnevnik.bg