Мястото на бокса в летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. е временно замразено. Решението беше взето днес на заседание на Международния олимпийски комитет (МОК) в столицата на Япония.

"Това включва замразяване на продажбата на билети за боксовите състезания, както и одобрението и провеждането на квалификационната система", обяви спортният директор на МОК Кит Маконъл.

От олимпийския комитет обявиха, че са преустановили отношения с Международната боксова асоциация (AIBA). Тя е отстранена като организатор на олимпийския боксов турнир, чието бъдеще остава неясно.

На този етап не е поставен краен срок за по-нататъшни действия. Следващата сесия на МОК е през юни 2019 г., като се очаква тогава да бъде взето окончателно решение за мястото на бокса в олимпийските игри в Токио.

В същото време от олимпийския комитет заявиха, че са започнали разследване на AIBA. То е фокусирано върху ръководството на организацията, финансовото й управление и спортната почтеност.

МОК обяви, че разследването може да доведе до изключването на AIBA като международна федерация. Въпреки това от олимпийски комитет изразиха надежда, че боксът ще бъде част от програмата на Токио 2020.

"Изпълнителният борд на МОК полага всички усилия да защити спортистите и да гарантира, че по време на олимпийските игри Токио 2020 ще може да се проведе боксов турнир, независимо от тези мерки", се казва в изявлението на МОК.

През последната година боксът неколкократно беше заплашен от МОК с изключване от олимпийската програма. Причината е, че AIBA продължава да се ръководи от свързвания с организираната престъпност Гафур Рахимов.

Рахимов беше обявен от министерството на финансите на САЩ за "един от водещите престъпници на Узбекистан и ключова фигура в търговията с хероин". Активите на узбекистанеца под американска юрисдикция бяха замразени, а министерството на финансите забрани на американците да "извършват всякакви финансови или други сделки" с него.

Рахимов беше избран за временен президент на световния бокс през 2017 г. Той замени дългогодишния ръководител на организацията Чин Куо У, който подаде оставка след вътрешни спорове и твърдения за сериозни финансови проблеми в AIBA.

Въпреки предупрежденията на олимпийския комитет Рахимов беше утвърден за постоянен президент на AIBA по-рано този месец. Това се случи на изборен конгрес на организацията в Москва в конкуренцията на олимпийския вицешампион от Москва 1980 Серик Конакбаев от Казахстан.

Другото голямо притеснение на МОК е свързано със съдийството в аматьорския бокс. Скандалните решения на реферите по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро доведоха до сериозни съмнения в манипулиране на мачове.

Тогава AIBA започна разследване на всичките съдии, като впоследствие отстрани неназован брой от тях. От федерацията обаче отрекоха обвиненията в корупция, а заявиха, че изгонените рефери са се "представили под очакванията.

"На AIBA беше предоставено достатъчно време да отговори на притесненията на МОК. Тези въпроси стоят на масата от началото на 2018 г., а утре е 1 декември. Времето не беше никак кратко", каза Маконъл.

dnevnik.bg