Издаването на личните карти с чип, което трябваше да започне през януари следващата година, се отлага за пореден път, като този път въвеждането им трябва да започне през 2020 г. Промяната в Закона за личните документи се прави през преходните и заключителните разпоредби на друг закон, което се превръща в практика за управляващите в последните месеци. Този път това ще стане чрез проект за промяна в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, който вече е разгледан на първо четене от две парламентарни комисии – по отбрана и по вътрешен ред, и е внесен от Министерския съвет.

В закона се въвежда нов документ – карта на служител в структура на НАТО и на зависимо лице на такъв служител. Това се налага заради изграждането на център на Алианса в България.

В доклада към закона се обяснява, че тази карта на практика не може да се издаде, защото не е предвидена бланка за нея според договора с фирмата, правеща български лични документи, който е сключен през 2016 г. Такава бланка се предвижда да бъде изготвена при провеждане на процедура за избор на изпълнител по обществената поръчка за новите български лични документи.

Според МВР "издаването на този вид документи може да започне най-рано в средата на 2020 г. след пускане в експлоатация на новата система за издаване на български лични документи".

Мотивите за отмяна на срока за издаване на българските лични карти с чип са, "че към реално издаване на новото поколение български лични документи ще се пристъпи до 19 месеца след сключването на договор с изпълнител по обществената поръчка с предмет "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019", която към момента не е финализирана поради обема и сложността ѝ.

Обявената през август поръчка е с прогнозна стойност 238 млн. лв. без ДДС. Четири са кандидатите, всички те са международни компании с опит в областта. От МВР обясниха преди месец и половина, че проверката на достъпа до класифицирана информация на участниците може да отнеме повече време.

В новите документи за самоличност ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, чрез която ще могат да се ползват електронните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен подпис. Такъв чип ще има и в удостоверенията за пребиваване на чужденци. Вграждането на биометрични данни в личните карти ще е по желание, а ако някой не желае в документите му за самоличност да има електронна идентификация, за това трябва да има изричен отказ от негова страна.

Забавянето на личната карта с електронен чип забавя и работата по електронното правителство, тъй като тя да се ползва като електронен подпис. Така ще могат да се ползват различни видове електронни услуги, които държавата предлага в момента.

Електронна самоличност трябва да има и в чипа на паспортите. Така и българите, които живеят предимно зад граница, ще могат да ползват всички електронни услуги, които администрацията предлага.

Омбудсманът Мая Манолова обяви вече, че ще сезира Конституционния съд (КС) за поредното отлагане на електронното гласуване, което се подразбира с преместването на срока на издаване на новите документи, тъй като те трябваше да служат за идентификатор при електронно дистанционно гласуване.

dnevnik.bg