С днешната позиция на "Газпром" се върви в посока за т. нар. "Български поток", който ще премине през наша територия. Това каза премиерът Бойко Борисов при завръщането си от работно посещение в Мароко, цитиран от БТА. Коментарът му дойде след съобщението, че руският концерн проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза на пазарния тест на т.нар. втора тръба от "Турски поток".

Той уточни, че досега всички условия са били необвързващи, но вече се отивало към обвързващата фаза. За да се премине към третата фаза, българският държавен регулатор трябва да одобри предложението.

"Спазваме всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център "Балкан". Това не е само български интерес, зад нас чакат и сърбите, и унгарците, и австрийците, но понеже ние сме на входа, трябва да свършим най-много работа", обясни Борисов и добави, че това е пилотен проект, защото се прави със страна извън ЕС. Когато обаче той влезе на българска територия, след това за останалите европейски страни ще бъде много по-лесно продължението му.

"В момента, в който обвързващата част е минала и има резервиран капацитет, тогава ние спокойно можем на българска територия да започнем да строим", уточни премиерът Борисов.

По думите му втората тръба на "Турски поток" и строежът на газовата връзка с Гърция трябва да вървят паралелно, така че да може да си осигурят повече източници на природен газ и диверсификация.

Борисов е оптимист и за резултатите от третия сондаж за залежи на нефт и природен газ, който в момента върви в Черно море. Министър-председателят припомни, че "Южен поток" е бил спрян в мандата на БСП заради корупционните схеми в обществените поръчки.

dnevnik.bg