Беат Фойц спечели второто спускане за сезона, триумфирайки в американския курорт Бийвър Крийк. Носителят на малката световна купа в дисциплината за миналия сезон беше най-добър на славната писта на хищните птици. Швейцарецът измина трасето за 1:13.59 минути, като изпревари само със седем стотни сънародника си Мауро Кавизел.

Състезанието беше много оспорвано, след като третият Аксел Лунд Свиндал завърши само на осем стотни. Първите 20 финиширали се събраха в по-малко от секунда. Ветеранът от Норвегия Свиндал записа своя 78-и подиум в кариерата и 14-и в Бийвър Крийк.

Фойц взе своята 11-а победа в 149-ия си старт в Световната купа. Осем от победите му са именно в спускането. През миналия сезон швейцарецът три пъти триумфира в коронната си дисциплина.

Мъжкото спускане в Бийвър Крийк се проведе при много тежки условия. Програмата в Световната купа беше променена, след като спускането се проведе в петък, а супер-Г беше насрочено за събота. Стартът беше на 3400 метра вместо стандартния старт на 3483 метра над морското равнище.

Победителят от първото спускане за сезона Макс Франц остана едва 13-и. Състезанието не беше успешно за призьорите от старта в Лейк Луис преди седмица, след като Кристоф Инерхофер завърши на 23-о място, а Доминик Парис остана12-и.

До финала не успяха да стигнат двама доказани спускачи, като Петер Фил и Томас Дресен паднаха. По-тежко беше паденето на германеца Дресен, който обаче се отърва без наранявания.

В класирането в дисциплината Фойц излезе начело със 140 точки. Франц е втори с 20 точки по-малко, а друг австриец Винсент Крихмайер е трети с 95 точки.

Крихмайер е водач за големия кристален глобус със 175 точки, а Фойц е втори със 166. Кавиецел е трети със 147 точки.

В събота е стартът в другата скоростна дисциплина – супер-Г, а в неделя предстои гигантски слалом.

Дебютна победа за австрийка в Лейк Луис

Програмата при жените също включваше спускане, но в канадския център Лейк Луис, където преди седмица бяха мъжете. Победата грабна австрийката Никол Шмидхофер, за която това е първи успех в Световната купа. Световната шампионка от Сен Мориц 2017 г. в супергигантския слалом до този момент имаше едва четири подиума в своята кариера и само един от тях беше в спускането.

Шмидхофер се спусна с 15-и стартов номер и преодоля трасето за 1:48.13 минути. Тя изпревари с 15 стотни швейцарката Мишел Гизин и с половин секунда представителката на Германия Кира Вайдъл.

Това беше първото спускане за сезона и изобщо първата скоростна дисциплина, след като дотук се проведоха два слалома и два гигантски слалома.

В топ 10 се класираха още Щефани Вениер, Тина Вайратер, Илка Щухец, Кристин Шайер, Йоана Хелен, Микаела Шифрин и Корнелия Хютер.

Благодарение на деветото си място в Лейк Луис Шифрин увеличи преднината си в класирането за големия кристален глобус. Американката, която спечели слаломите в Леви и Килингтън, има 339 точки, а втора след нея остава Петра Влъхова със 196 точки.

Стартът се проведе без голямата звезда в скоростните дисциплини Линдзи Вон, която е контузена. Тя даде интервю малко преди състезанието.

"Много съжалявам, че пропускам Лейк Луис, това е моят любим курорт. Контузията ми ще ми попречи да карам около месец", каза легендарната американка, която слага край на кариерата си след сезона.

Вон обаче загатна, че през 2019 г. може да кара единствено в Лейк Луис, където да се прости с публиката.

В събота предстои още едно спускане в Лей

dnevnik.bg