Андрес Мануел Лопес Обрадор, наричан още АМЛО, който днес встъпва в длъжност като президент на Мексико, поема управлението на една страна, измъчена от корупция, насилие и бедност, която се надява на дълбока промяна.

Ветеранът на антисистемната левица, 65-годишният Лопес Обрадор, известен с острия си език, спечели категорична победа на президентските избори на 1 юли, а неговата коалиция, водена от партията, която той основа преди четири години - Морена, получи мнозинство в двете камари на Конгреса. Тази победа, най-голямата от установяването на многопартийна система в Мексико през 2000 г., е и първата за кандидат на левицата.

Лопес Обрадор ще започне шестгодишен мандат, през който обеща "трансформация" на страната. Той наследи от непопулярния си предшественик Енрике Пеня Нието куп сложни проблеми, като нарастващото насилие, подхранвано от наркотрафика, ендемичната корупция, миграционната криза с "кервана" от 6000 мигранти, които лагеруват на северната граница, без да забравяме силно взривоопасните дипломатически отношения със САЩ при президенството на Доналд Тръмп.

Изправен пред кризи на много фронтове, Лопес Обрадор обещава уникално президентство, което ще остави следа в историята на страната, заканвайки се, че ще "изкорени корупцията" и разхищенията от всякакъв вид.Той се отказа да се нанесе в президентската резиденция, да ползва президентския самолет и да има лична охрана и ще намали заплатата си наполовина.

Мнозина обаче се опасяват управлението му да не се превърне в някаква форма на авторитаризъм и радикализъм. Бизнес средите бяха особено обезпокоени и след изборите мексиканското песо и борсата отчетоха спад. Въпреки всичко бившият столичен кмет не губи народната подкрепа. Популярността му достига 66 процента според социологическо проучване, публикувано тази седмица от вестник "Финансиеро". "Мисля, че меденият месец ще продължи още, но някои признаци ни карат да мислим, че подкрепата за него може да спадне много бързо", прогнозира Дънкан Уд, специалист по Мексико в центъра "Уилсън" във Вашингтон.

Най-голямото безпокойство се отнася до икономиката на втората сила в Латинска Америка. Лопес Обрадор се опита да успокои пазарите, като обеща строго управление на обществените финанси. Но преходният период от пет месеца беше хаотичен. Новоизбраният президент вбеси предприемачите, като обяви спирането на проекта за ново летище за 13 млрд. долара в столицата Мексико, една трета от което вече е построено, след референдум, компрометиран от нарушения.

Мерките, обявени от депутатите от неговата коалиция за намаляване на банковите такси, също предизвикаха опасения. Тази седмица централната банка преразгледа прогнозите си за растежа за 2019 г., като предизвика несигурност относно политиката на Лопес Обрадор.

Връзките, които той ще поддържа с Тръмп, също остават неизвестни. Президентът на САЩ упражни силен натиск над правителството на Пеня Нието, като поиска по-специално то да плати за построяването на стена на границата, и твърдо преговаряше за осъвременяването на търговското споразумение за свободна търговия между САЩ, Мексико и Канада, което най-сетне ще бъде подписано в навечерието на встъпването в длъжност на Лопес Обрадор.

Засега двамата с Тръмп изглежда поддържат топли отношения. След изборната победа на Лопес Обрадор президентът на САЩ заяви, че е имал "супер разговор" с него и дори го нарече "Хуан Тръмп", като намигване по повод победата му над естаблишмънта. Впоследствие Тръмп обаче притисна бъдещия си мексикански колега по въпроса за миграцията, като предложи споразумение, което предвижда мигрантите, кандидатстващи за убежище, да останат в Мексико, докато молбите им се разглеждат в САЩ. Вдругиден, на следващия ден след встъпването в длъжгност на АМЛО, неговият външент министър Марсело Ебрард ще има среща с американския държавен секретар Майк Помпейо във Вашингтон на тази тема.

И колкото и да критикуваше кервана с мигранти, "Тръмп никога не упрекна Лопес Обрадор", подчертава Памела Стар от Университета на Южна Калифорния и добавя: "Това ни кара да мислим, че двамата ще могат да намерят решение".

Политическите анализатори критикуват твърде мъглявата програма на Лопес Обрадор и малкото идеи, предложени за решаване на проблемите на страната. За избирателите обаче това изглежда няма значение за момента. "Те вярват на обещанията му", отбелязва мексиканският политически анализатор Хосе Антонио Креспо. "Той породи твърде големи очаквания. Хората ще трябва да почакат малко, докато открият кой е всъщност техният нов президент", добавя анализаторът.

БТА/Дневник