Дионтей Уайлдър среща Тайсън Фюри в най-големия боксов мач за 2018 г. 33-годишният американец и 30-годишният британец ще се изправят един срещу друг в зала "Стейпълс сентър" в Лос Анджелис в битка за най-престижната титла в тежката категория - на Световния боксов съвет (WBC).

Двубоят ще е в неделя сутринта, като се очаква да започне около 6.30 часа българско време. Нито една българска телевизия няма да го излъчва. В САЩ и Великобритания мачът ще бъде достъпен чрез pay-per-view съответно по Showtime и BT Sport, a Match TV ще предава пряко в Русия.

Срещата с Лос Анджелис противопоставя двама боксьори, които все още нямат загуба на професионалния ринг.

Бронзовия бомбардировач

Уайлдър има 40 победи в 40 мача, като 39 са дошли след нокаут. Бронзовият медалист от Пекин 2008 преследва осма поредна успешна защита на световната титла на WBC" която спечели януари 2015 г. с победа по точки срещу Бърмейн Стивърн.

Това остава единственият двубой на американеца, който не е приключил с нокаут. През ноември 2017 г. двамата отново се срещнаха, а Уайлдър нокаутира канадския си съперник още в първия рунд.

Последният мач на световния шампион на WBC беше през март тази година, като се оказа и най-тежкият в кариерата му. Той се изправи срещу мощния кубинец Луис Ортис, който до този момент нямаше загуба, и спечели с технически нокаут в десетия рунд.

"Мачът с Фюри определено е най-важният в кариерата ми, но със сигурност няма да е най-трудният. Бил съм се с доста по-корави съперници. Това е просто още една крачка, която ще ме отведе там, накъдето съм се запътил. Със сигурност ще го нокаутирам", закани се Уайлдър в навечерието на двубоя.

Циганския крал

Фюри има 27 победи в 27 мача, 19 от които с нокаут. През ноември 2015 г. той шокира боксовия свят, след като свали от трона Владимир Кличко. Британецът нанесе първа загуба на украинеца от 11 години и спечели световните титли на WBA, IBF, WBO и IBO.

В последствие Кличко активира клаузата за реванш в договора им. Срещата беше отлагана два пъти от Фюри и в крайна сметка не се състоя. Британецът беше обвинен в употреба на допинг през юни 2016 г., като призна, че е прекалявал с алкохола и е взимал редовно кокаин, за да се бори с депресия.

Забавеното решение по обвинението на Антидопинговата агенция на Великобритания (UKAD) доведе до спор между организацията и боксьора. В края на 2017 г. двете страни се споразумяха за двегодишно наказание със задна дата. Това отвори вратите пред Фюри, който успя да си върне и боксовия лиценз.


Бившият световен шампион се завърна на ринга през юни с победа срещу албанеца Сефер Сефери. Преди месец британецът изигра още един двубой, като надигра по точки италианеца Франческо Пианета.

"През целия си живот работех толкова здраво, за да стана световен шампион. И когато най-накрая го направих, се появи тази огромна дупка на празнота и мрак. Чувствах се толкова самотен и безполезен. Имах пари, изглеждах добре... Може да имам всичко, което пожелая, само с едно щракване на пръсти. Имах всичко, но в същото време нямах нищо. Чувствах, че всичко, което съм правил в живота си, е абсолютно безсмислено", каза Фюри.

Британецът се намираше в ужасяваща физическа форма само допреди година. Той обаче успя да свали близо 70 килограма и отново да влезе в ритъм. "Щом мога да победя депресията, мога да победя всичко", каза още той.

Eдин срещу друг

Букмейкърите и специалистите определя Уайлдър за фаворит в мача, но очакват доста оспорван двубой. Залози за успех на американеца се приемат при коефициент 1.70 (bet365), а шансовете на Фюри са оценени на 2.25.

Уайлдър разполага с изключително мощни крошета и винаги търси нокаут. Фюри обаче е един от най-трудните за уцелване боксьори заради нетрадиционния си стил. В това най-добре се увери Кличко, който на практика не успя да разклати сериозни британеца в двубоя им през 2015 г.

Фюри се движи много добре на ринга и притежава впечатляваща за огромните си габарити бързина. Той тежи близо 20 килограма повече от своя опонент - 116.3 кг срещу 96.4 кг. Британецът е висок 206 см, а Уайлдър е с пет сантиметра по-нисък. Разликата в обхвата им също е пет сантиметра.


"Уайлдър има само един стил - да тръгне напред и да търси нокаут. Ако не го направи, ще загуби. Той се е боксирал от дистанция само веднъж в кариерата си. Това означава, че му липсва опит на шампионско ниво. Не мисля, че има издръжливостта и менталната енергия да ме победи", каза Фюри.

"Aко един двуметров олимпийски шампион, който държи световните титли в продължение на 11 години, който се боксира във втората си родина, който е най-добре обученият боксьор в дивизията и притежава най-добрата работа с крака, не може да ме победи, какъв е шансът тази люлееща се вятърна мелница да го направи? Той не може да ме разгадае. Няма способността и уменията да ме нокаутира. Всичките му опоненти се страхуваха от него. Аз обаче ще използвам неговата сила и ще я обърна срещу него", добави британецът.

Какво следва за победителя

Мачът между Уайлдър и Фюри има ключово значение за излъчването на първия абсолютен световен шампион в тежката категория от Ленъкс Люис. Ако американецът победи, ще се насочи към двубой с Антъни Джошуа за обединяването на всички пояси. Такава среща ще е възможна най-рано в края на 2019 г.

Ако Фюри спечели, обединителният мач ще се отложи във времето, тъй като в настоящия договор е заложена опция за реванш в полза на Уайлдър. Загуба на американеца ще означава, че двамата отново ще се качат на ринга, вероятно през пролетта или лятото на 2019 г.

Дневник