Британският държавен министър за университетите и науката Сам Джийма подаде оставка поради несъгласие с плана на премиера Тереза Мей за Брекзит, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Джийма става шестият министър от кабинета на Мей, който подава оставка заради споразумението за Брекзит. Той заяви в Туитър, че няма да го подкрепи при гласуването му в парламента на 11 декември.

Това споразумение не е в националните интереси на Великобритания, написа Джийма във Фейсбук. То означава, че Великобритания губи своя глас и право на вето, добави той и заяви, че Мей не трябва да изключва възможността за втори референдум по членството на Великобритания в ЕС.

Подкрепянето на това споразумение означава, че "ще загубим контрола над националната си съдба", заяви Джийма.

Изключването на Великобритания от навигационната сателитна програма "Галилео" на ЕС, след като тя напусне съюза, е знак, че става дума за "Европа на първо място", добави той. "Да се мисли другояче, без значение дали сте за или против Брекзит, е в най-добрия случай невероятно наивно", заяви Джийма.

Вчера Мей призна, че след Брекзит Великобритания повече няма да ползва проекта на ЕС "Галилео" за отбрана или критично важна национална инфраструктура.

Дневник