Вицепремиерът Томислав Дончев предлага промяна в чл. 53 на Конституцията, в който да се запише, че поне основното образование е задължително. Той обяви той в ефира на Би Ти Ви. Обясни, че в момента това е записано за възраст до 16 години, но не е посочена степента.

Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина или 20 години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука?, попита риторично той. Посочи, че неграмотен човек, който по тази причина не може да работи, ще е в тежест на обществото.

Според него е дошъл моментът за доста по-радикални идеи, защото по отношение на образованието българските закони все още споделят възрожденски ценности.

На въпрос, свързан с възможността "Турски поток" да мине през България, Дончев посочи, че има всички индикации за това, но все още е рано да се говори конкретно. Той посочи, че дали Европейската комисия ще разреши това, е сложен въпрос. Напомни, че от години с нея се обсъжда изграждането на газовия хъб и по принцип през него се предвижда да минава и руски газ.

Държавата няма механизмите на "Биг брадър" и няма как да следи всеки служител. Така коментира вицепремиерът случаите, в които хората, на които държавни служители са поискали подкуп, се осмеляват да подадат сигнал за това. Обясни, че колкото и да е силен държавният апарат, не може сам да се бори с корупцията, ако в процеса не са въвлечени и гражданите. Според него хората не трябва ад си мислят, е едва ли ще има полза от такъв сигнал заради подозрението, че искащият подкуп има връзки и в други държавни структури като полицията, например.

Дневник