уДвамата от водещите китайски състезатели в снукъра получиха тежко наказания за участие в уредени мачове. Световният № 52 Ю Дълу е със спрени права за десет години и девет месеца, а намиращият се осем позиции по-напред в ранглистата Цао Юпън е дисквалифициран за шест години.

Двамата са се признали за виновни по обвиненията на антикорупционното звено на Световната професионална билярд и снукър асоциация (WPBSA). Това са най-тежките наказания в спорта, откакто през 2013 г. бившият №5 в света Стивън Лий беше дисквалифициран за 12 години.

Цао Юпън ще може да се завърне край снукъра масата, след като изтърпи две години и половина от наказанието си. Останалите три години и половина са условни. Причината за облекчената санкция е, че 28-годишният китаец е "предоставил значителна помощ на световната федерация и нейната антикорупционна дейност".

Цао Юпън имаше много силен минал сезон, като достигна до финалите на два ранкинг турнира - Откритото първенство на Шотландия и Откритото първенство на Гибралтар.

Той беше много близо до титлата в Глазгоу, но загуби драматично от Нийл Робъртсън (8:9). В Гибралтар отстъпи с 0:4 срещу Райън Дей. Освен това китаецът стигна до полуфиналите на Европейския мастърс, където загуби от бъдещия шампион Джъд Тръмп.

Цао Юпън заемаше 38-ата позиция в ранглистата, когато правата му бяха спрени през май. Китаецът, който влезе в световния тур през 2011 г. е участвал в уговарянето на три срещи.

Доста по-тежка е санкцията на Ю Дълу. 31-годишният китаец се е признал за виновен в участието в пет уредени мача в пет различни турнира в рамките на две години и половина.

"Той е бил ангажиран в умишлена и преднамерена корупция, за да осигури значителна финансова печалба за себе си и свои приятели/сътрудници", обявиха от световната федерация.

Първоначално Ю Дълу е бил наказан за 12 години, но санкцията е намалена с 15 месеца, тъй като се е признал за виновен. Освен това китаецът трябва да плати глоба от 20 832 паунда. Цао Юпън е глобен с 15 588 паунда.

Няма данни съперниците на двамата китайци в разследваните мачове да са участвали в уговарянето им.

Дневник