Прозорец с 2 малки крила, укрепени здраво с решетки, едва пропуска в килията дневна светлина от мрачния ноември. Обитават я задържаните по дело за подкуп Десислава Иванчева, която бе кмет на р-н "Младост", и нейната заместничка Биляна Петрова.

Прозорецът е "много нависоко" и не се отваря, казват две вещи лица в съда. Те са проверили условията в ареста след серия оплаквания на двете жени. Иванчева и Петрова негодуват, че заради сумрака в килията не могат да четат документи, да пишат и да подготвят защитата си за съдебния процес, който продължава в понеделник.

Само за последните 6 месеца те и тяхна съкилийничка са подали общо 109 жалби срещу условията в ареста, храната и надзирателите. Оплакват се и от нашествие на насекоми, влага, мухъл, падаща мазилка, студ, мръсотия.

"В кухнята винаги е имало хлебарки, дървеници и бълхи, от които сме получавали дерматити, циреи, раздразнения и подувания като от ухапвания. В последните няколко дни броят им драстично се увеличава. Ако преди дни убивахме по 3-4 хлебарки, сега броят им е над 30 дневно. Вече са навсякъде - днес само в леглото на Иванчева имаше 3 големи и 2 бебета. Моля да разпоредите да се вземат адекватни мерки", е написала Петрова в жалба от 20 септември.

Тя и Иванчева спят на нарове с дюшеци, които "не са много дебели". Леглата са широки 70 см и са на 40 см едно от друго. Между тях може да се ходи и човек да се раздвижва, обяснява експерт, огледал ареста по заръка на спецсъда. Другият обаче казва, че му се видяло твърде тясно и неудобно. Спалното било разделено на две огледални помещения - всяко 2 на 3 метра, свързани "с нещо като врата".

Има турски клозет с клекало, отделен от наровете с ниска стена и мивка само със студена вода. Липсата на топла вода много мъчело Иванчева и Петрова, става ясно от жалбите им. На 20 септември едната пише: "След дълги писма и разговори с началник ареста успях да се договоря за 30-минутна баня, вместо 15-минутна. Както и банята от 2 дни (в седмицата) да стане 3. Увеличението на 30 мин е важно, защото съм с дълга и гъста коса, трябва ми и време за пране на дрехите. Доскоро ни караха да ги перем в килията на ужасния умивалник. Това, че в килията нямаме топла вода, е нарушение на няколко закона. Освен че ми създава душевно страдание, ме кара да се чувствам унизена".

В друго оплакване се съобщава, че 6 месеца обвинените се борят за т.нар. бръснарница, за да могат да си мият зъбите. Още през лятото Петрова обяви в съда, че "банята в ареста не е мита от 10 г." "Това е най-мръсното нещо, което съм видяла в живота си. Има един пръст кир", добави тя.

Наскоро с Иванчева отказали да ползват банята заради студа. "Температурите рязко спаднаха, по данни на Би Ти Ви през нощта е било 2 градуса. Температурите в килиите също са ниски. С дълги коси сме, ако се изкъпем вечерта, рискът за здравето ни е голям", пише в друга жалба.

След намеса на Министерството на правосъдието Иванчева и Петрова вече би трябвало да разполагат със сешоар и епилатор - два уреда, нужни на всяка жена. Преди ден правосъдният министър Цецка Цачева заяви пред "24 часа", че заради 2-те подсъдими списъкът с разрешените вещи за арестанти вече е допълнен.

Арестантките са изписали и доста жалби за това, че служителите в ареста не придвижват навреме оплакванията им. Те вземали изписаните листа само сутрин при проверките около 8 ч. Според задържаните, вместо да ги придвижат за ден, чиновниците ги бавели и те стигали до адресата едва след 5-6 дни. Например жалба, подадена на 25 септември, отишла в съда едва на 1 октомври.

Иванчева и Петрова смятат, че част от жалбите им "изчезват". Като ги давали на дежурните, не получавали входящи номера. "Така на практика те са лишени от възможността да докажат, че са подали жалби. Това нарушава процесуалните им права, а в някои случаи може да забави делото в съда", казва адвокат.

"Първоначално ни беше обяснено устно, че за получаване на регистрацинен номер трябва да се подаде молба. Смятаме, че това се прави целенасочено", пише в друга от стотината жалби.

Иванчева и Петрова се оплакват и от психически тормоз. Той отключил бруксомания - невротично скърцане със зъби, при Петрова и те се разклатили. Тя вече не можела да дъвче храна. Според лекари при тежки случаи на бруксомания се появяват главоболие, болки в ставите и мускулите, чувствителност в зъбите, а понякога - отчупване. Но обикновено в съда експертизите сочат, че това състояние не пречи на престоя в ареста. Нито камъните в жлъчката, клаустрофобията и паник атаките, от които се оплакват арестантките още от юни.

Днес.бг