Ако с такъв ентусиазъм отразявахме успехите на прокуратурата, обществото щеше да има съвсем друг вид. Това заяви бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев, помолен неколкократно да коментира поведението си при ареста на бившия военен министър Николай Цонев през 2010 г., когато Василев го накара да клекне на колене и го обяви за "абсолютен престъпник".

Преди дни стана ясно, че Цонев ще получи 108 хил. лв. от държавата, след като окончателно осъди прокуратурата за моралните вреди, които е претърпял от ареста си и делото за подкуп срещу него, по което преди 3 г. беше окончателно оправдан.

"Психическото и емоционалното напрежение към онзи момент, доведе до тези неконтролирани мои думи, но аз още същия ден, съм се извинил за тях и съм се отвел от досъдебното производство, за да няма съмнения. Но няма да си заравям главата в пясъка заради това, което съм казал", заяви Роман Василев в предаването "Тази неделя" на "Нова телевизия".

Допълни, че тогава стресът по това дело е бил доста голям. "Тези думи не са за хвалба и го приемам, не съм се крил, поднесъл съм извинения. Аз обичам мъжките приказки и още на следващия ден съм се извинил. Поел съм отговорността за цялата операция, независимо от това кой какви ангажименти е имал по нея", каза Василев. Отбеляза, че други не са поели вината си.

"Опитват се да изкарат, че градският прокурор Роман Весилев и прокуратурата са най-големите виновници в държавата", заяви оше Роман Василев. И отбеляза, че това не е единственото дело, по което подсъдимите след това са осъдили държавата за обезщетения.

"Обезщетението – то е низ от много действия. Оправдателната присъда на Цонев, да има обезщетение. Искате да прехвърлите вината на някой затова че има оправдателна присъда. Никъде в света няма сто процента осъдителни присъди", заяви още бившият прокурор.

Дневник