За Никулден цената на шарана ще варира около 5,5 лв./кг. Това каза изпълнителният директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ” д-р Йордан Господинов в интервю за "Фокус“.

Освен шаран на Никулден се купува доста пъстърва, както и морски риби, обясни той. "Хората, които са свикнали с морските риби, предпочитат чернокопът, който е една прекрасна риба“, допълни Господинов.

Пъстърва ще има, шаран също има голямо количество, ще има прясна риба, както и дълбоко замразена, така че за Никулден ще има риба в изобилие, допълни Господинов.

Според него много е малък рискът клиент да си купи развалена риба.

"Предимството в нашия сектор е, че рибата е много бързо развалящ се продукт и ако веднага не е съхранена с много лед или не е замразена в определени срокове, тя се разваля и после не става за продаване“, коментира той.

И обясни, че развалената риба си личи и на миризма, и на вкус. "Въпреки всичко има хора, които ловят риба и я предлагат на пазара не със стандартни опаковки. Има си изисквания. Например касетките, в които се транспортира рибата, трябва да бъдат дезинфекцирани, трябва да има етикет, срок на годност. Препоръчваме всичко да бъде опаковано, за да могат клиентите да се уверят в етикета. Насипната риба е твърде рискова. В една обикновена касета някой търговци си позволяват да слагат различни риби. Едната риба е стояла пет часа в лодката, другата десет дни в мрежите, затова всичко трябва да мине контрол“, каза д-р Господинов.

По думите му във всяко предприятие и в тържището има добри хигиенни практики. "Има хора, които приемат рибата, окачествяват я, сортират я, подреждат я в търговски опаковки или в каси. Съответно поставят етикет, който показва кога е уловена и колко дни може да се продава в този вид. Рибата е свежа един-два дни, след това не може да се продава повече. Някои магазинери си позволяват като не продадат шараните, да ги изчистят, правят ги на шайби и ги замразяват. Нямат право на такива неща“, допълни д-р Господинов.

По думите му страната ни внася над 200 вида риба. "В нашето море се ловят 30-32 вида риба, от които само 10 вида имат по-голямо количество и по-голямо стопанско значение. Отглежданите във вътрешните водоеми сладководните риби са още 20-25 вида, т.е. ние отглеждаме около 60 вида риби и ловим в нашето море, а пазарът консумира над 200 вида. Калмари, сепии, октоподи, различните видове миди и скариди - всичко това се внася“, обясни д-р Господинов.

По отношение на износа той посочи, че в България има много добри предприятия и все още се водим страна с по-малко разходи при преработка. "За производство, за преработка на ишлеме и да изнасяме наша продукция сме търсена дестинация, тъй като нашите продукти са с по-ниска себестойност. Имаме много добри предприятия, с много добри машини. Вече около 15-20 години над 10 предприятия търгуват с цял свят, така че сме марка“, допълни д-р Господинов.

Днес.бг