Дългоочакваният мач №1 на 2018 г. и боксово зрелище между Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър донесе горчив вкус в устата за всички фенове. Срещата на двама непобедени боксьори в тежката категория завърши с равенство, което предизвика много реакции.

Беше ли ощетен Фюри или нокдауните на Уайлдър му стигаха дори за победа?

В 12-те рунда Фюри имаше предимство в 90% от времето. Той беше по-подвижен, с ясно изразена стратегия и впечатли три години след боя с Владимир Кличко, като беше много близо отново да спечели пояс.

 В крайна сметка реферите имаха тежката дума. Алехандро Рочин от Мексико отсъди 115:111 за Уайлдър, канадецът Робърт Тапър отсъди 114:112 за Фюри, докато третият – Фил Едуардс от Великобритания, 113:113.

"Ако трябва да съм честен, никога не съм виждал по-лошо решение в живота си. Не знам кой мач са гледали съдиите", каза Фюри след срещата.

Той обвини съдиите в създаване на лош имидж на бокса и дори призова Рочин да бъде изключен завинаги от спорта заради "неадекватното си решение".

Фюри добави, че Уайлдър е получил "подарък в своята собствена страна".

"Не мога да повярвам, че след толкова години продължаваме отново да говорим за съдиите в бокса. Тези тримата просто бяха ужасни и ние трябва да намерим някои добри, които да са на такива мачове", каза последният абсолютен световен шампион Ленъкс Люис пред BT Sport.

Британската легенда беше анализатор на срещата за телевизията, която я излъчваше в Обединеното кралство, и даде пълно предимство на Фюри.

"Този мач ми напомни за моята първа среща с Ивендър Холифийлд, когато съдиите ме ограбиха и дадоха равен резултат. Това само доказва за пореден път колко трудно е за един британец да се бие в Америка", каза още Люис.

Друг британец и бивш шампион на WBC, Франк Бруно, нарече изхода от срещата "пладнешки обир".

"Бесен съм, защото съдиите отнеха победата от Тайсън. Те лишиха хората да станат свидетели на най-великото завръщане в историята на спорта. Трябва да си болен, много болен човек, за да направиш това", каза треньорът на Фюри Бен Дейвисън.

Той уточни, че неговият боксьор е спазвал тактическия план и е бил по-добър от Уайлдър.

"Дионтей е много опасен боксьор, той е шампион, но победата ни беше отнета. Казах на Тайсън преди мача, че ще го победи с лявата си ръка и точно тя му помогна най-много в боя. Не дойдохме тук за пари, а за да покажем, че Тайсън все още е №1."

Предимство на британеца отдаде дори и промотърът на другата звезда от Острова - Антъни Джошуа, Еди Хърн. "Огромно уважение за Фюри заради това, че се изправи след това. Той е победител за мен."

Около 12 часа след мача щабът на Фюри излезе с официална позиция. Неговият промотър Франк Уорън поиска от Световния боксов съвет (WBC) да назначи разследване за картите на съдиите. Също така Уорън изиска WBC да назначи и дата за реванш между Фюри и Уайлдър, каквато клауза присъства в договора помежду им.

Дневник