Германия трябва да даде отговор на засилващите се политически безпокойства във връзка с планирания газопровод "Северен поток 2", след като Русия задържа три украински кораба и екипажите им край бреговете на Крим, заяви генералният секретар на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс.

Крамп-Каренбауер, водещ кандидат за поста на Ангела Меркел като лидер на ХДС, заяви пред обществената телевизия А Ер Де, че би било твърде радикално да се оттегли политическата подкрепа за проекта, но Берлин може да намали количеството газ, което да тече по газопровода.

Крамп-Каренбауер е приближена на Меркел, но през последните зае по-твърда позиция от канцлерката по въпроса за санкциите срещу Русия. Тя каза пред А Ер Де, че е време за по-твърд отговор на действията на Русия, включително анексията на Крим и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна.

    "Трябва да признаем, че не е достигната твърдата точка, в противен случай Путин не би поел по този път", каза Крамп-Каренбауер, но наред с това напомни, че Русия е доставяла газ на Германия през годините на Студената война.

В петък висшата представителка на ХДС заяви, че Европейският съюз и Съединените щати трябва обмислят дали да забранят достъпа до техните пристанища на руски кораби, идващи от Азовско море, в отговор на задържането от Русия на украинските кораби и екипажи.
Бизнесменът Фридрих Мерц, също водещ кандидат за нов лидер на ХДС, каза в петък, че растящото напрежение между Русия и Украйна е подновило дебатите за газопровода "Северен поток 2", пише БТА.

    "С разрастването на конфликта все по-ясно се поставя въпросът: Дали наистина е правилно да построим този газопровод?", запита Мерц, цитиран от Ройтерс.

Клуб Z