Крайнодясната партия "Вокс" печели 12 места в 109-членния регионален парламент на испанската автономна област Андалусия, сочат неокончателни резултати след преброяване на 95 процента от гласовете на регионалните избори, предаде Франс прес.

За първи път от възстановяването на демокрацията в Испания след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г. крайнодясна партия влиза в регионален парламент, посочват АФП и Ройтерс.

Социалистите получават най-много места в регионалния парламент - 34, но с влизането на "Вокс" десните партии получават мнозинство. Консервативната Народна партия печели 26 места и десноцентристката "Сиудаданос" - 20.

Крайнолявата партия "Подемос" ще има 17 мандата в андалуския парламент, пише БТА.

"Вокс" е против нелегалната имиграция и против стремежа на Каталуния за независимост. Изборните й резултати надхвърлиха прогнозираните най-много пет мандата в регионалния парламент на Андалусия, отбелязва АФП.

Изборите в най-гъсто населения регион на страната бяха първият тест на крехкото коалиционно правителство в Испания, откакто социалистическият премиер Педро Санчес дойде на власт през юни. Мнозина очакват общи избори в началото на следващата година, след като социалистическото правителство не успя да осигури достатъчно подкрепа, за да приеме бюджета за 2019 г. Проучванията показват, че „Вокс“ може да спечели места в националния парламент. Испания е единствената европейска страна, която крайнодясна партия не печели парламентарни места, откакто се върна към демокрацията през 1978 г.

Имиграцията и каталунският сепаратизъм, на които „Вокс“ се противопоставя, изиграха ключова роля в кампанията. Испания се превърна в център на европейската миграционна криза, изпреварвайки Италия и Гърция по отношение на пристиганията. Досега през тази година от Африка са дошли 52 978 мигранти, припомня "Фокус".

Лидерът на „Вокс“ Сантяго Абаскал обеща незабавно да върне нелегалните мигранти и да демонстрира нулева толерантност към „крайния ислям“. Неговата партия взе не само избирателите от десницата, но и някои социалисти от работническата класа и привърженици на най-лявата партия „Подемос“, които са привлечени от позициите й по миграцията и Каталуния.

Клуб Z