Испанските власти въведоха нови ограничения за шофирането в центъра в столицата Мадрид с цел да се намали замърсяването на въздуха с до 40%, предаде Би Би Си.

Строгите мерки означават, че шофьорите ще трябва да проверят емисиите на превозните средства, като най-старите и най-замърсяващите ще са забранени в центъра на града. Водачите, които влизат в контролираната зона в нарушение на правилата, ще трябва да платят глоба от 90 евро. Решението цели също така да се намали шумът и да бъдат насърчени повече хора да използват велосипеди в града.

Според градския съвет на Мадрид проектът, който започна в петък, ще засегне около 20% от колите, които влизат в центъра на столицата. Новите правила са част от план на испанските власти за създаване на по-чиста околна среда, като се дава приоритет на колоездачите, пешеходците и използването на обществен транспорт.

Ограниченията за тези, които влизат в нискоемисионната зона, са различни в зависимост от типа превозно средство и неговата класификация след провеждането на теста за емисии. Например хибридни коли с "екомаркировка" могат свободно да влизат в центъра и да използват обществените или обозначените паркинги без ограничения за времето на престой.

Дизеловите автомобили, произведени преди 2006 г., и бензиновите отпреди 2000 г. могат да влизат в зоната само ако са предварително регистрирани и имат достъп до частен паркинг. От 2020 г. тези превозни средства няма да бъдат допускани.

Хората, които живеят в контролираната зона, могат да шофират свободно по всяко време след регистрация, но трябва да паркират само на собствената си улица.

Районът е обозначен с червени линии и знаци по улиците и е наблюдаван с камери.

Дневник