50 семейства от "Софийско шосе" 14 в Шумен вече повече от година плащат огромни сметки за вода. Причината е разлика между показанията на индивидуалните и общия водомер. Така нареченото "разпределение" достигнало до 200 кубика на месец, сигнализираха живущи в блока.

В септемврийската сметка за вода на семейството на домоуправителя Галин Колев са записани 7 кубика от индивидуалния водомер плюс още 3,989 кубика "от общ". Големите суми за "разпределение" според Колев започнали от м. юли миналата година, след като от ВиК дружеството сменили стария общ водомер с нов. От тогава разликите в показанията на индивидуалните и на общия водомер редовно надхвърляли 100 кубически метра вода на месец.

Тази година всички апартаменти сменили водомерите си, но големите разлики се запазили. Последната ноемврийска фактура е със 139 куб. м. разлика, като на семействата били разпределени 458 лв. с ДДС.  

"Преди пак плащахме "разпределение", но беше много по-малко, никога повече от 50 кубика. Това не е нормално и за мен има някакъв проблем с общия водомер, защото толкова вода няма къде да изтече", заяви пред ШУМ.БГ домоуправителят на блока. На 15-ти октомври той подал искане за проверка. На 12-ти ноември лично отишъл във водомерната служба на ВиК - Шумен. Там му показали сертификата за годност на общия водомер на блока. "Погледнах документите, вероятно на хартия отговарят на изискванията, но нас тези показания и разлики не ни удовлетворяват", каза Галин Колев. Служителят на ВиК му обещал, че ще дойдат да сменят водомера, но до днес никой не го е потърсил.

На запитване на ШУМ.БГ от ВиК - Шумен отговориха, че общият водомер на "Софийско шосе" 14 преди да бъде монтиран е отговарял на всички стандарти и е в гаранционен срок. Въпреки това от дружеството обещаха да го свалят и заменят с нов до края на месец декември. 

ШУМ.БГ