93 са тежките катастрофи, станали от началото на годината до днес на територията на Шуменска област. За сравнение, за същия период през 2017 г. тежките ПТП-та са били 75. Цифрите оповестиха днес на пресконференция директорът на ОД на МВР в Шумен ст. комисар Ялчън Расим и временно изпълняващият длъжността началник на сектор „Пътна полиция“ главен комисар Веселин Георгиев.

„Регистрирани са с 18 повече тежки катастрофи през тази година спрямо миналата. Другата тревожна тенденция, която наблюдаваме е увеличение на ранените при катастрофи. За 2017 г. те са били 84, а през тази - 94“, посочи Ялчън Расим.

Главен комисар Веселин Георгиев обясни, че основна причина за катастрофите е високата и несъобразена с условията скорост. През последните три години нарастват нарушенията и глобите за скорост  През 2016 г. за превишена скорост са санкционирани 6709 водачи, за 2017 г- те са били 13 198, а от началото на 2018 г. до края на месец октомври – 18 893. Другата честа причина за катастрофите в Шуменско е отнемане на предимството на пешеходци. През 2017 г. за това са глобени 52 шофьори, а до края на октомври на 2018 г. - 146. Има наложени глоби и на пешеходци, отчетоха още от полицията. До края на октомври тази година са санкционирани 119, а през миналата година те са били 153.

„Основната задача, която стои пред нас е да намалим тежките ПТП-та. С тази цел реализираме различни прояви, насочваме вниманието си към превенцията. Задачата ни е по-усилено да работим по това да не се стига до катастрофи. Желанието ни е всеки един от участниците в движението сам да изгради отговорност за своята пътна безопасност“, посочи част от задачите на сектор „Пътна полиция“ Веселин Георгиев. Той е назначен на поста началник на КАТ от днес и ще изпълнява длъжността временно за една година, докато се проведе обявеният за целта конкурс.

Георгиев коментира още, че мобилните камери за следене на скоростта имат своя ефект. „За съжаление катастрофите не намаляват колкото ни се иска, но следенето с камерите  по невралгични участъци като бул. „Ришки проход“ и „Симеон Велики“ дават своя принос за ограничаване на скоростта, което е предпоставка за по-внимателно шофиране“, допълни Георгиев.

На брифинга Ялчън Расим каза още, че за разлика от катастрофите, общата престъпност на територията на областта намалява. От началото на 2018 г. са регистрирани 1900 престъпления, докато през миналата година те са били 2 108.

Директорът на шуменската полиция допълни, че от началото на протестите в Шумен до сега са съставени 10 фиша на шофьори, нарушили разпоредбите за блокиране на главни пътища и кръстовища. Текат 4 проверки на хора, нарушили с груби действия обществения ред, три от които са дадени на прокурор. 

ШУМ.БГ