Равнището на инфлацията в Турция е спаднало с 1.44 процента на месечна база през ноември, сочат огласени днес данни на Турския статистически институт, цитирани от турските медии.

Инфлацията през ноември се е понижила до 21.62 процента на годишна основа спрямо 25.24 процента през октомври и малко под 25 на сто през септември, показват данните.

Най-голямото увеличение при цените на годишна база е при мебелите и домакинското оборудване - 32.73 процента, и в сектора "разни стоки и услуги" - 27.87 процента. При храните и безалкохолните напитки инфлацията е 25.66 процента, при жилищата - 24.76 процента, съобщи още "Тюркстат".

В изявление след огласяването на данните турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак обяви, че низходящата тенденция при индекса на потребителските цени ще продължи. "Данните демонстрират успеха на мащабната програма (на правителството) за борба с инфлацията", заяви той.

През октомври министърът обяви "мащабна" програма за намаляване на инфлацията с голяма подкрепа от страна на държавния и частния сектор. Броят на корпорациите и институциите, които се включиха в програмата, намалявайки цените си, превишава 25 хиляди, каза министърът.

БТА/Дневник