Петкратният световен шампион по снукър Рони О'Съливан заяви, че е готов да се отцепи от тура и да бъде в основата на създаване на нова верига турнири. Той е недоволен от настоящия календар, както и от броя на състезанията и свързаните с тях пътувания.

Англичанинът сравни идеята си за нова верига с Шампионската лига по футбол. Петкратният първенец каза, че Стивън Хендри е готов да се завърне, за да участва в новия тур. Ю Дълу и Цао Юпън, чиито състезателни права бяха спрени заради уреждане на мачове, също ще бъдат поканени да участват.

"Търся седем или осем играчи от най-високо ниво. Чакам още четирима или петима от участниците в тура да изразят недоволство. Аз съм готов да напусна сегашната система, ако получа възможност да играя в друга платформа", заяви Ракетата, цитиран от Би Би Си.

"Искам да играя в качествени турнири, на добри съоръжения и срещу чудесни играчи", допълни той. Коментарите на О'Съливан идват след противоречията между него и председателя на световния снукър Бари Хърн, когото Ракетата нарече "диктатор". Той също така каза, че вече е провел първоначални разговори с инвеститори, и обясни какъв би бил новият тур.

"Публиката ще има възможността да гледа най-добрите един срещу друг всяка седмица. Меси би се ядосал, ако трябваше да играе срещу "Хъдърсфийлд" и "Лейтън ориент" всяка седмица. Той иска да играе срещу Роналдо в Шампионската лига, да чуе химна", смята О'Съливан.

"Това също така би било възможност да включим Джон Хигинс, Ю Дълу, Цао Юпън, а и има още няколко души от Китай, които са недоволни от пътуванията. Участието и в двата тура едновременно е невъзможно, ще се наложи да се избере единият. Търся хора, които са готови и са стигнали точката, от която няма връщане назад", продължи Ракетата.

"Има много варианти за места за провеждане - Абу Даби, Дубай. Китай задължително би присъствал в календара, Европа е голям континент. Има безкрайно много опции", завърши той.

Идеята на О'Съливан обаче има и противници. Световният шампион от 1997 г. Кен Дохърти смята, че нов тур не би довел до нищо добро. "Би било тъжно. Неведнъж са пробвали нещо подобно в други спортове, но не даде резултат. Единствено в дартса може да говорим за успех след отцепване", смята той. Дохърти добави, че не смята за възможно Хигинс да се включи в новия тур. "Познавайки го, смятам, че няма шанс той да се съгласи на това предложение", добави 49-годишният ирландец.

Дневник