Петър Стойчев изрази облекчението си от успешния завършек на първото в историята състезание по плуване в ледените води на Антарктида. Българинът, който спечели надпреварата, е удовлетворен, че напрежението е приключило.

Стойчев вече е в България, като заяви, че състезанието му е коствало много нерви. Той е имал трудности в продължение на 19 дни с придвижването до Антарктида, променливото време, справянето с морска болест и плуването в ледените води.

"Всичко мина като един сън. Радвам се, че напрежението приключи", каза Стойчев на пресконференция в плувния комплекс "Спартак".

Българинът победи в конкуренцията на 15 плувци от девет държави. Стойчев измина дистанцията от 1000 м с температура на водата от -1.2 градуса по Целзий с време 11:08,31 мин, като финишира с близо минута пред съперниците си.

"Плуването само по себе си беше една от трудностите, през които преминах. Болезнено е в самото начало, докато вече в един момент чувството изчезва и тази първоначална болка не се усеща", каза още Стойчев.

Той допълни, че е решил да запази екипировката си, която първоначално е трябвало да се разиграе на търг. Стойчев ще дари банските, очилата и шапката от плуването на Музея на спорта в София. 

Дневник