Сондата OSIRIS-REx на НАСА се приближи максимално близо до астероида Бену и се подготви за кацане върху него. Американската космическа агенция излъчва на живо събитието и го определи като едно от големите ѝ постижения за последните години. От там обясниха, че влизането в орбитата на изключително малкия по размери астероид, който има диаметър 500 метра, е много трудно заради високата му скорост и тази на самата сонда.

OSIRIS-REx се доближи на по-малко от километър от повърхността на Бену. По предварителна информация кацането на сондата върху астероида няма да се осъществи днес, а на 31 декември, като ще е за много кратко.

Апаратът не просто ще проучва повърхността на Бену, но и ще вземе проба от него, която ще върне на Земята през 2023 г. Сондата има 5 основни научни инструмента, които ще ѝ помогнат в събирането на проби. Целта е апаратът да вземе възможно най-много мостри от астероида.

Очакванията са сондата да успее да се натовари с между 60 грама и 2 кг материал от Бену. За целта тя няма да каца, а ще протегне роботизирана ръка с дължина около 3 м и за само 5 секунди ще събере каквото може.

Мисията е на стойност 800 млн. долара. Сондата беше изстреляна през 2016 г.

Дневник