Чешкото контраразузнаване обвини Русия за най-сериозния случай на кибершпионаж срещу страната.

Службата за безопасност и информация (BIS) заяви, че "очевидно" Русия стои зад кибератаките срещу външното министерство миналата година, и ги определи като най-сериозния случай на кибершпионаж срещу страната, предадоха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".

В годишния доклад на контраразузнаването се казва, че двете отделни кибератаки са били част от кампанията "Турла" (Turla) на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и на хакерската група Ей Пи Ти 28 (APT28), свързана с военното разузнаване ГРУ, които в миналото бяха обвинявани за атаки срещу Германия и САЩ.

Според доклада над 150 имейла на служители от министерството са били копирани при атаката, започнала през 2016 г. и открита миналата година. Тогава чешките власти заявиха, че атаката е комплексна и е дело на чужда държава. Отделна атака е започнала през декември 2016 г.

Както и предишни години, докладът предупреждава, че Русия използва шпиони, прикриващи се като дипломати, и това е част от общата ѝ хибридна стратегия срещу членовете на ЕС и НАТО.

Дневник