Ръководителят на британското външно разузнаване (МИ-6) Алекс Янгър отправи днес предупреждение към Русия. Москва не бива да не подценява решимостта на Великобритания да изобличава злонамереното поведение на други държави, подчерта Янгър, цитиран от "Франс прес".

Той говори пред публика едва за втори път, откакто пое ръководството на МИ-6 през 2014 г.

В слово, произнесено в неговата Алма матер, Университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия, откъси от което разпространи британското външно министерство, той прикани "Русия или коя да било друга държава, замислила да подкопае нашия начин на живот, да не подценява решимостта и средства ни или пък тези на нашите съюзници".

Янгър, известен още като "Си", припомни по-специално реакцията на Лондон и съюзниците му след отравянето с нервнопаралитичен газ на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през март, за което те обвиниха Русия. Случаят предизвика тежка дипломатическа криза, безпрецедентно взаимно експулсиране на дипломати и нови икономически санкции срещу Москва.

"Намерението ни е руската държава да заключи, че каквито и ползи да си мисли, че извлича, те не си струват", заяви той.

Британският представител спомена също, че разузнавателните агенции се развиват в посока към "шпионаж от четвърто поколение", съчетаващ "традиционните ни човешки умения с ускорена иновативност" с оглед появата на заплахи, използващи размиването на границата между физическото и виртуалното пространство.

Дневник