В отсъствието на Александър Везенков и Дий Бост българският национален отбор по баскетбол допусна най-голямата си загуба в квалификациите за световното първенство в Китай през 2019 г. Възпитаниците на Любомир Минчев отстъпиха с 53:77 при гостуването си на Франция в Лимож.

Поражението остави българите на петото място в групата с актив от четири победи и шест загуби, като националите имат минимални шансове за класиране на световното.

Възпитаниците на Минчев започнаха колебливо двубоя. Националите оставяха много пространства в защита, а в играта им липсваше острота.

Франция поведе със серия от седем точки, а по-късно преднината на "петлите" стана 11:3. Последва таймаут на Минчев, като прекъсването дойде добре за националите. Те влязоха в ритъм и намалиха изоставането си до края на първата част, която завърши 19:16 за французите.

Играта на българите обаче бързо се срина, като възпитаниците на Минчев нямаха кош от игра до средата на втората част. Националите действаха под напрежение и започнаха да допускат много грешки и в двете фази.

Французите се възползваха, като вкараха 13 поредни безответни точки. Почивката между двете полувремена дойде при 39:29 в полза на домакините.

В началото на третата част българите заложиха на тактика със стрелба от дистанция. С две тройки на Венцислав Петков националите намалиха изоставането си на пет точки. В края на частта обаче загуба на концентрация от българите върна преднината на Франция – 56:45.

В последната четвърт националите свалиха гарда и не оказаха съпротива.

Дневник