Лука Модрич беше награден със "Златната топка" и сложи край на абсолютната хегемония на Лионел Меси и Кристиано Роналдо, продължила цяло десетилетие. Хърватинът взе отличието, връчвано от "Франс футбол", на церемония в Париж.

Модрич триумфира убедително, като събра 753 точки. Кристиано Роналдо остана втори с 476, а в тройката влезе Антоан Гризман с 414.

Хърватският полузащитник се представи много силно на световното първенство и имаше ключова роля за достигането до финала. Той помогна и на "Реал" (Мадрид) да спечели третата си поредна Шампионска титла. Благодарение на играта си до лятото Модрич беше избран за най-добър на световното, а след това взе и наградата The Best на ФИФА.

Французинът Килиан Мбапе е четвърти с 347 точки. Нападателят на ПСЖ е първият носител на наградата на "Франс футбол" за играчи до 21 години.

За първи път от 2006 г. Меси остана извън тройката. Аржентинецът е на петото място с 280 точки.

За първи път организаторите връчиха "Златна топка" за жени и за футболисти под 21 години. При жените беше отличена норвежката Ада Хегерберг. Тя изигра много силен сезон за "Олимпик" (Лион), като вкара 31 гола в 29 мача.

Дневник