Звезди на световната поп-музика, сред които Бионсе, Ед Шийран, Джей-Зи, Фарел Уилиямс, отбелязаха 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела - първия чернокож президент на Южна Африка - с грандиозен концерт в Йоханесбург, предадоха световните информацоинни агенции.

Близо сто хиляди души препълниха стадиона "Сокър сити" на концерта "Мандела 100" . Много от тях бяха дошли часове преди началото. Бионсе се открои като голямата звезда на вечерта, като пя в дует със своя съпруг Джей-Зи, както и с Ед Шийран. На сцената се появи и Наоми Кембъл, която си направи селфи с фенове от публиката. Крис Мартин и Фарел Уилиямс излязоха заедно на сцената. А Ъшър се предстнави с изпълнение в африкански стил, съпровождан от африкански танцьори в ярки костюми.

Музикалният фестивал бе организиран от международната инициатива "Глуобъл Ситизън" и бе част от мероприятия, посветени на кръглата годишнина на африканския герой. Събраните дарения и официално обещани средства ще отидат за здравеопазване и образование на африканското население.

Водеща беше известната американска телевизионна звезда Опра Уинфри, която нарече Мандела свой "любим герой". Комедийният актьор Тревър Ноа също взе участие, наред с други холивудски знаменитости.

"Мандела 100" се превърна в трибуна на борбата с бедността и глада, неравенството между мъжете и жените, - каузи, за които пледираше и самият Мандела. Редица африкански политически лидери - от Сиера Леоне, Мозамбик и Кения - направиха видео-обръщения по време на концерта с обещание за повече национални средства за образование. Канадският премиер Джъстин Трюдо в Туитър обеща 50 милиона канадски долара за образование на жени и момичета по целия свят.

Борецът срещу апартейда Нелсън Мандела (1918-2013 г.) прекара 27 години в затвора. Той бе освободен през 1990 г., когато бе легализирана и неговата партия - Африканският национален конгрес. Мандела бе избран за президент на ЮАР през 1994 г. на първите избори, в които участваха южноафриканци от всички раси.

DarikNews.bg