Двама демонстранти бяха осъдени вчера във Франция на три месеца затвор, след като са били задържани по време на протест на "жълтите жилетки" в град Пюи ан Веле, при който е била подпалена сградата на местната префектура, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Единият бе осъден на 12 месеца затвор, от които девет условно, а другият на шест месеца затвор, от които три условно. Общо 12 души са били задържани и поставени под стража за участие в сблъсъци и вандалски прояви в събота вечерта в префектурата на департамента От Лоар.

Протестите на "жълтите жилетки" срещу повишаването на данъците върху горивата са най-голямото предизвикателство до момента пред правителството на президента Еманюел Макрон, отбеляза АФП. От началото на безредиците загинаха трима души.

Смъртни заплахи

Би Би Си съобщи, че движението се е отказало от срещата с премиера Едуар Филип, която трябваше да се проведе днес. Някои членове на групата заявиха, че са получили смъртни заплахи от твърдолинейни протестиращи с предупреждения да не влизат в преговори с правителството.

"Монд" отбелязва, че въпреки че е изпратил Едуар Филип на фронтовата линия на кризата, Еманюел Макрон също предприема действия за решаването и и е отложил предвиденото си за утре и вдругиден посещение в Сърбия, а също така и планираните си за днес следобед срещи с представители на местната власт.

Вчера френският финансов министър Брюно Льо Мер напусна среща в Брюксел, за да отиде на "много важно съвещание в Париж", свързано с протестите.

Протестите продължават

В понеделник демонстрациите продължиха на места във Франция и доведоха до задръствания на границата на Франция с Испания.

Към протестното движение се присъединиха и стотина шофьори на линейки. Те протестираха срещу реформа на отрасъла на "здравния транспорт", която заплашвала, според тях, малките и средни предприятия.

Продължителните блокади на няколко склада с горива из страната - от Нормандия до френското средиземноморие - станаха причина вчера за липса на бензин в някои бензиностанции.

Около стотина гимназии във Франция също бяха блокирани напълно или частично от протестно движение на ученици срещу реформата в образованието, планирана от правителството. Тези протести бяха и в подкрепа на движението на "жълтите жилетки".

Последици за икономиката

Трите уикенда на протести на "жълтите жилетки" имат сериозни отрицателни последици за френската икономика, засягайки най-вече дейността на търговците на дребно, хотелиерските вериги, магазините и ресторантите по главните улици, които отчитат спад, заяви френският министър на финансите Брюно Льо Мер след среща с промишлени групи и бизнес сдружения, засегнати от протестите.

Льо Мер, цитиран от "Ройтерс", посочи, че приходите на сектора вероятно са се свили с 15 до 50 процента. "Последиците са тежки и продължават да се усещат", каза министърът, подчертавайки, че става дума за цялата страна, макар че Париж, след размириците и плячкосванията в едни от елитните квартали на френската столица, е най-силно засегнат.

Финансовото министерство все още не разполага с разчети как размириците ще се отразят на брутния вътрешен продукт на Франция, уточнява "Ройтерс".

Според Националната асоциация на предприятията от хранително-вкусовата промишленост демонстрациите и нарушенията на нормалния живот в страната, свързани с тях, са нанесли на хранително-вкусовата промишленост на Франция щети, превишаващи 13 милиарда евро. "Изминалите три седмици на блокиране на пътища и други акции на демонстрантите, наричани "жълтите жилетки", застрашават самото съществуване на предприятията от нашия отрасъл. Това става в момент, когато тече подготовката за коледните и новогодишните празници, които обикновено ни осигуряват най-малко 20 процента от оборота", каза представител на обединението.

"Настояваме властите в страната да вземат мерки, с които да се спре блокирането на пътища, предприятия и магазини. Освен това е необходимо тези събития да бъдат официално квалифицирани като "форсмажорни обстоятелства", така че на предприятията от хранително-вкусовата промишленост и фирмите от отрасъла да не бъдат налага глоби от клиентите за неизпълнение на поръчките. Нашият сектор е в опасност, някои предприятия не са в състояние нито да произвеждат, нито да доставят продукцията си", се подчертава в комюникето на асоциацията.

Дневник