Портрет, създаден от известния сериал на Би Би Си "Ало, ало!", бе продаден на търг срещу 15 хил. британски паунда, писа британската обществена медия.

"Грешната Мадона с големите бомби" от измисления художник Ван Кломп е голяма част от популярните шеги в шоуто, излъчвано между 1982 и 1992 г. във Великобритания.

Преди това картината е била собственост на частен купувач, който я взима срещу 4 хил. паунда през 2007 г.. Аукционерът Анди Стоу разкрива, че новият собственик е от Нувион, Франция, където се развива и действието в сериала, така че може да се каже, че картината по някакъв начин си отива вкъщи. Безценният шедьовър е централна фигура в почти всеки епизод на класическия ситком. Открадната и безмилостно преследванa от германците, творбата бива завита в немски колбаси, изхлузвана през крачолите на панталон и е част от заговор с експлодираща рамка за картини, предназначена за подарък на Адолф Хитлер.

Описвана като "рядко и важно произведение от историята на британския ситком", картината е едно от няколкото копия, оцелели след всички епизоди на сериала.

Действието в "Ало, ало!" се развива в кафенето на окупираното от германците френско градче Нувион по време на Втората световна война. Поредицата се подиграва с Гестапо, Френската съпротива, както и с британците.

В България поредицата е показана за първи път по Би Ти Ви през 2001 г. и става доста популярен и сред българските зрители. През 2014 г. голямата част от актьорите в сериала бяха специални гости на "София филм фест" по повод 25-годишнината на сериала.

През януари миналата година почина актьорът Гордън Кей, известен с образа на Рене - роля, която поема през 1982 г. и играе близо 10 години след това, снимайки се във всички негови 84 епизода, като участва и в сценичната адаптация по него.

Дневник