Броят на руснаците, които се отнасят отрицателно към оглавяваната от премиера Дмитрий Медведев "Единна Русия", и тези, които я одобряват, почти се е изравнил.

Това сочат данни от проучване на център "Левада", публикувани от в. "Ведомости" и цитирани от РБК. За поддръжници (отнасящи се "изцяло положително" или "по-скоро положително" са се обявили 47% от респондентите, а противниците (отговорили "по-скоро отрицателно" или "изцяло отрицателно") са 44 на сто от тях.

Сред поддръжниците на президента Владимир Путин (който някога оглавяваше "Единна Русия") 65% оценяват партията, сред онези, които не го одобряват, отрицателно са отговорили 83%.

Най-силно неодобрение в Москва

Над една трета (38%) от респондентите казват, че "Единна Русия" е претърпяла поражение на местните и губернаторски избори през септември.

Данните на "Левада" сочат, че най-голямо е неодобрението на "Единна Русия" сред висшистите (49%), а е по-малко при респондентите с професионално (46%) и средно или по-ниско (37%) образование.

В Москва то достига 55%, а в по-малките населени места намалва, но дори в градовете до 100 хил. жители и селата не пада под 40%.

"Най-ниската точка"

За "Ведомости" зам.-секретарят на генералния съвет на партията Евгений Ревенко казва, че партията е стигнала най-ниската точка на рейтинга си. Той обяснява това с факта, че по време на вота е била важна битката на личности, а не партийната принадлежност. По-рано секретарят на съвета Андрей Турчак каза, че резултатите се дължат и на непопулярната пенсионна реформа, както и на редките срещи на кандидати с жители.

"Партийците се надяват, че най-ниската точка вече е достигната," отбелязва "Ведомости".

Директорът на "Левада" Лев Гудков обаче обяснява за вестника, че рейтингът на партията наалява отдавна, "постепенно, бавно и равномерно", като влошаването на общата ситуация в страната се прехвърля към ръководството и партията.

Дневник