Факултетът по „Артилерия, ПВО и КИС“ отбеляза днес празника на Света великомъченица Варвара, която е покровителка на артилеристите в християнския свят.

По случай празника в храм „Три светители“ бе отслужена света литургия. По-късно в сградата на департамента за чуждоезиково обучение във Военното училище отец Димитър отслужи водосвет за здраве и освети икона с лика на светицата.

След това за 13-ти път шуменските военни връчиха наградата за изключителни заслуги към укрепването и развитието на полевата артилерия. Тази година я получи полк. Петко Германов Гочков. Той е роден през 1946 г. в Бургас. Започва военната си кариера през 1964 г. Служи до 2000 г., когато приключва службата си преминава в запаса. Поради здравословни причини полк. Гочков днес не успя да пристигне от Бургас. Грамотата за изключителни заслуги към артилерията и иконата на Света Варвара получи зетят на полковника.

На тържеството бе връчено и още едно отличие. То бе за полк. Александър Петев, който тази година е навършил 91 г. и е за заслугите на полковника към военното дело и по повод 70 г. от военно артилерийското образование в Шумен. Призът връчи деканът на Факултета по „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров.

„За мен е чест, че за поредна година моите колеги артилеристи организират това тържество. Поздравявам ви за празника. Искам да ви уверя, че тези традиции, които сте създали, ние умело ги следваме и се стараем да бъдем ваши достойни наследници“, каза в поздравлението си полк. Димитров.

ШУМ.БГ