Украйна обяви, че движението на търговски кораби през Керченския проток е възобновено, предаде "Асошиейтед прес", като се позова на украинския министър на инфраструктурата Володимир Омелян.

Омелян, който миналата седмица обвини Русия, че е блокирала достъпа на украински търговски кораби през Керченския проток, заяви днес, че пристанищата Бердянск и Мариупол са "частично разблокирани благодарение на решителната реакция на международната общност".

"Да, пристанищата Бердянск и Мариупол са частично разблокирани. Плавателни съдове се движат... през Керченския проток към украинските пристанища. Движението е частично възстановено", каза министърът, цитиран от "Ройтерс".

Русия обаче продължава да твърди, че въобще не е блокирала движението на плавателни съдове през Керченския проток и че евентуални смущения в трафика се дължат на лошите атмосферни условия, отбелязва АП. "Преди два дни движението там бе спряно заради бурния вятър и много силното течение, което създаваше опасност за корабоплаването, но след като времето се нормализира, всичко беше възобновено. Това е обичайна световна практика и тук няма нищо извънредно", поясни вчера говорителят на Кремъл Песков, цитиран от ТАСС.

Напрежението между Русия и Украйна ескалира след инцидента на 25 ноември, когато руската брегова охрана откри огън и задържа в Керченския проток край Крим три украински военни кораба, които плавали към Азовско море, и техните екипажи.

Дневник