236 са прегледаните жени при проведените през ноември безплатни профилактични гинекологични прегледи в Шуменско. Те обхванаха четири населени места-Браничево, Бяла Река, Чернооково и Венец в общините Каолиново, Върбица и Венец.

Безплатните профилактични  прегледи в отдалечените населени места се проведоха под личния патронаж на д-р Нигяр Джафер – зам.-председател на 44-то Народно събрание и депутат от Шуменски избирателен район. Те имат за цел не само да бъдат прегледани жени от малки населени места, но и да се повиши информираността на хората от необходимост от профилактика, скрининг и ранна диагностика по отношение на онкологичните заболявания.

Данните от профилактичните прегледи сочат, че почти всяка трета жена е с някакъв вид патология. 87 са с предписана рецепта с терапия или са насочени към личния лекар или лекар-специалист по АГ с цел проследяване и диспансерно наблюдение. 68 жени са насочени за допълнителни изследвания и диагностично уточняване. С преканцерози, кисти и туморни образования на яйчниците и матката са диагностицирани 27 жени. При някои от тях са предприети последващи действия - оперативно лечение, хормонални изследвания, консултации с други специалисти – ендокринолози, уролози. При друга част от жените вече е извършено оперативно лечение в областната болница или са изпратени за лапароскопско уточнение и интервенция в Университетска болница или в Комплексния онкологичен център-Шумен.

Припомняме, че под патронажа на д-р Нигяр Джафер през септември над 320 шуменци се изследваха безплатно за хепатит по време на кампанията "Скъсай с хепатита". Поради големия интерес РЗИ продължи тогава инициативата за тези, които не са имали възможността да посетят мобилния кабинет. 

ШУМ.БГ