Френският премиер Едуар Филип обяви започващ от 1 януари 6-месечен мораториум върху повишението на данъците за горивата, след като през последните седмици протестите срещу тези планове на френското правителство предизвикаха остри сблъсъци, съпътствани от прояви на насилие, в цялата страна, предадоха световните агенции.

"Този гняв, трябва да сте глухи или слепи, за да не го видите или чуете", посочи Филип. Той посочи, че планираното повишение ще бъде отменено за шест месеца. Премиерът допълни, че няма данък, за който да си заслужава страната да бъде застрашена. "Французите, които облякоха жълтите жилетки, искат данъците да спаднат и работата им да се заплаща. Това искаме и ние. Ако не съм успял да го обясня, ако управляващото мнозинство не е успяло да убеди французите, тогава нещо трябва да се промени", каза още премиерът.

Протестите на "жълтите жилетки" срещу повишаването на данъците върху горивата са най-голямото предизвикателство до момента пред правителството на президента Еманюел Макрон.

Двама демонстранти бяха осъдени вчера във Франция на три месеца затвор, след като са били задържани по време на протест на "жълтите жилетки" в град Пюи ан Веле.

Протестите на "жълтите жилетки", които започнаха на 17 ноември, са главно срещу екоданъците върху дизела които според Макрон са необходими в борбата срещу климатичните промени и за защита на околната среда. Оттогава обаче демонстрациите разшириха обхвата си и вече са като цяло срещу Макрон, като мнозина критикуват президента за мерки, които според тях, са в полза на най-богатите членове на френското общество.

Правителството планираше по-рано от 1 януари 2019 година цената на бензина да се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6.5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект.

Dnevnik.bg