Директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Пламен Нинов обяви, че само шест от 724 работещи в института искат да останат в Българската академия на науките (БАН). Дни след като парламентът окончателно одобри отделянето на НИМХ от БАН от 1 януари, в понеделник Общото събрание на академията реши да бъде създаден Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите. Според решението новият институт е правоприемник на част от дейността, активите и пасивите и се помещава в същата сграда.

"Това решение на общото събрание е опит да се прехвърлят материални активи от НИМХ към академията. Ние не сме съгласни с това. Тези активи принадлежат на института. Те не са частна собственост, за да ги прехвърля академията", коментира проф. Пламен Нинов пред "Дневник". Той обясни, че след като институтът получи официално решението на общото събрание, ще предприеме мерки.

До отделянето на института от академията се стигна след няколко протеста с искания за по-голямо финансиране на работата му, както и след месеци преговори, на които посредничеше министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Основният спор бе дали институтът ще излезе с цялото си имущество, като БАН настояваше комисия да го опише и раздели, но такава не бе създадена. От информацията за решението на общото събрание на БАН се разбира, че академията иска да запази активите и пасивите на НИМХ. Адресът на новия институт е същият като на метеоролозите.

Dnevnik.bg